Comunicate de presa

05 Iul 2019 Printează

PRACTICA DE VARĂ - Un grup de elevi ai Colegiului Tehnic C. D. Nenițescu din Baia Mare au fost în vizită la Stația de epurare și la Stația de tratare a apei din Baia Mare

Aproximativ 50 de elevi din clasele X-a, XIA-a și XIB de la Colegiul Tehnic C. D. Nenițescu din Baia Mare, însoțiți de profesorii îndrumători Popiță Eugenia, Rad Lăcrimioara și Anamaria Bud, au vizitat câteva obiective din cadrul Stației de Epurare Baia Mare, unde li s-au prezentat cele mai importante puncte ale stației. Liceenii au putut afla întregul proces tehnologic, utilajele cu care este dotată Stația de Epurare a apelor uzate, ce se întâmplă cu apa murdară și cum devine ea, din nou, curată. Punctele maxime de interes au fost bazinele biologice care includ zone anoxice și aerate cu o circulație a biomasei tip „flux piston”. Aerarea se realizeaza prin intermediul difuzorilor de aer cu bule fine, amplasați pe radierul bazinelor biologice.

La solicitarea profesorilor îndrumători, vizita a continuat și joi, 04 iulie 2019, când, personalul de specialitate din cadrul societății VITAL S.A. le-au prezentat liceenilor și profesorilor participanți, o serie de aspecte din cadrul activităților specifice operatorului de apă potabilă și canalizare din Baia Mare. Astfel, aceștia au avut ocazia să urmărească modul de potabilizare al apei în cadrul staţiei de tratare a apei Baia Mare, prin observarea întregului flux tehnologic.

În cadrul laboratorul de analize fizico-chimice și mirobiologice al societății vizitatorii au aflat că aici se verifică zilnic probe de apă potabilă prelevate din rețeaua de distribuție a orașului Baia Mare, precum și din zonele de operare ale societății, din  județul Maramureș. Punctele de control sunt clar definite și sunt stabilite de comun acord cu Direcția de Sănătate Publică Maramureș, funcție de numărul de locuitori . În municipiul Baia Mare, calitatea apei se verifică zilnic la sursă, pe fluxul tehnologic, înainte de distribuția acesteia în rețea, prin testarea în laborator a 19 parametrii fizico-chimici și microbiologici.     

Liceenilor li s-au dat asigurări că apa de la robinet este de foarte bună calitate, iar cea rezultată, după tratarea apelor uzate în Stația de Epurare și care este deversată în râul Săsar, este nepoluatoare. Totodată li s-a adresat rugămintea de a nu face risipă de apă potabilă și în același timp de a respecta mediul. Aceștia au primit materiale informative “Canalizarea NU este  coșul de gunoi”.

Prin acțiunile derulate de către societatea VITAL S.A., în parteneriat cu instituțiile de învățământ, sperăm să contribuim nemijlocit la conștientizarea tinerei generații în ceea ce priveste rolul și importanța apei, protejarea mediului înconjurător și respectul pentru natură. Responsabilitatea socială reprezintă un important aspect al acțiunilor de relații publice în cadrul acestui gen de parteneriate cu unitățile de învățământ, oferindu-ne posibilitatea să educăm din timp utilizatorii de mâine ai serviciilor noastre.