Comunicate de presa

26 Mar 2014 Printează

Ce plătim când achităm factura de apă

Apa reprezintă un serviciu vital, a cărui factură o plătim lunar fiecare dintre noi. Dar ce plătim de fapt? În primul rând trebuie menționat că nu plătim doar serviciul de alimentare cu apă potabilă ci și cel de canalizare – epurare a apelor uzate, fapt pierdut din vedere de multe ori. Astfel, de la început factura conține două componente mari luate în calcul la stabilirea prețului final. În prețul apei potabile sunt incluse apa brută, tratarea apei în scopul potabilizării și mai apoi transportul acesteia către utilizatori, exploatarea, întreținerea și repararea rețelelor de alimentare, precum și cheltuielile cu personalul angajat. Componenta de canalizare epurare, include în mod similar cheltuieli de exploatare și întreținere și plata angajaților, dar și costuri uriașe pentru epurarea apelor uzate, datorate consumurilor mari de energie necesare acestui proces.

Prețul actual este de 3,76 lei/mc cu TVA pentru apă potabilă și 2,41 lei/mc cu TVA pentru canalizare-epurare. Un metru cub de apă înseamnă 1.000 litri de apă, adică o tonă de apă. Ce putem face cu 1 mc de apă? Cu un metru cub de apă putem umple 5 căzi medii de baie (capacitate de 200 litri), sau 100 de găleți de apă (10 litri/găleată). Un metru cub de apă înseamnă de asemenea 500 de sticle de apă la 2 litri. Dacă un litru de apă imbuteliată costă cel puțin 2 lei, un litru de apă de la robinet costă doar 0,00376 lei TVA inclus. Luând în considerare consumul mediu de apă zi/persoană, de 117 litri, vedem că un maramureșean plătește 43 de bani pe zi pentru apa consumată și în total 72 bani/zi pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă și canalizare. Extrapolând, prețul plătit pentru o sticlă de suc îmbuteliat la 2 litri, adică 5 lei, este același cu prețul plătit pentru consumul de apă potabilă și serviciul de canalizare pe o săptămână.

Prețurile și tarifele înainte amintite sunt rezultatul ajustărilor suferite de acestea în ultimii ani. Motivația principală o reprezintă investițiile și modernizările de mare amploare din sectorul alimentării cu apă și canalizării, finanțate parțial din fonduri europene. Amintim aici programele de modernizare și reabilitare a infrastructurii de apă și canalizare: SAMTID, ISPA și POS Mediu.

Participarea Uniunii Europene la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată din România cu fonduri nerambursabile este condiționată de contribuția utilizatorilor serviciului, respectiv a autorităților locale cu o parte din valoarea acestor investiții. De exemplu valoarea proiectului de investiții „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş”, este de 120 milioane Euro din care contribuția Uniunii Europene este de 77,31%, iar aportul beneficiarului este de aproximativ 10 milioane Euro. Această sumă a fost împrumutată de S.C. VITAL S.A. în anul 2013 de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD urmând ca ea să fie rambursată din prețuri și tarife.

Ajustările prețurilor și tarifelor s-au efectuat în urma unor studii financiare și de suportabilitate. În temeiul acestora s-a elaborat Strategia de tarifare care vizează evoluția prețurilor și tarifelor în orizontul de timp în care se vor rambursa împrumuturile contractate. Strategia de tarifare este cuprinsă în Contractul de delegare a gestiunii serviciilor și aprobată de toate UAT-urile membre ale ADI Maramureș. De asemenea este parte integrantă a Contractului de împrumut cu BERD.

Operatorii de apă și canalizare din România printre care și S.C. VITAL S.A nu au atribuții în ceea ce privește stabilirea prețurilor și tarifelor serviciilor prestate/furnizate, decât la nivel de propuneri. Responsabilitățile în acest sens revin altor instituții: comunitățile locale prin autoritățile administrației publice locale beneficiare, la nivelul ADI, pe baza avizelor Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Prețurile și tarifele aplicate de SC VITAL SA se situează pe locul 31 într-un clasament alături de 44 operatori din județele României. Astfel, dacă la Constanța se plătește 7,12 lei/mc apă și canalizare, la Cluj se plătește 5,42 lei/mc, la Timișoara 5,30lei/mc, iar în Baia Mare 4,97 lei/mc fără TVA pentru apă potabilă și canalizare.