Ultimele noutati

22 Feb 2021 Printează

Dezastrul din Texas se traduce și prin criza apei potabile. Oamenii sunt sfătuiți să fiarbă apa de la robinet

Președintele Joe Biden a declarat stare de dezastru major în Texas, unde frigul, lipsa apei și a electricității au afectat milioane de locuitori și au copleșit inclusiv spitalele. Americanii din Texas au intrat în panică. 15 milioane de oameni îndură de frig în case. Au fost -20 de grade Celsius.

Din cauza gerulului au îngheţat şi s-au spart țevile de apă, astfel încât jumătate dintre locuitorii statului, circa 13 milioane, au rămas fără apă.

Medicii din Austin, Houston și zona Dallas spun că lipsa apei constituie cea mai mare problemă. Aparatele de dializă nu funcționează fără apă, echipamentele chirurgicale nu pot fi sterilizate, iar mâinile nu pot fi spălate. Îngheţul a afectat mai mult de 1.300 de sisteme publice de apă.

În ultimele zile, în orașul Arlington cererile de apă potabilă sunt de aproape două ori mai mari decât în mod normal. Sistemul de alimentare cu apă potabilă a fost afectat atât de oamenii care lasă robinetele să curgă mult timp pentru a preveni înghețarea conductelor, cât și de conductele înghețate care s-au spart și au crescut consumul de apa. În afară de Texas, aproape o jumătate milion de persoane au rămas fără curent electric şi în Oregon, Louisiana, Mississippi, Kentucky, Ohio şi Virginia. Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) a dispus trimiterea în Texas de generatoare de electricitate, dintre care unele vor fi folosite în centralele de procesare a apei potabile, precum şi cisterne cu 729.000 de litri de apă. Compania Memphis Light, Gas and Water i-a sfătuit pe cetăţeni să fiarbă apa pe care o beau, după ce gerul a spart ţevile subterane şi a afectat sistemul de tratare rezultând un risc crescut de contaminare cu bacterii a apei potabile. Mulți au luat zăpadă de afară și au topit-o.

Acum, odată cu declararea stării de dezastru major, vor putea fi deblocate fonduri federale pentru ajutorarea statului Texas. Experții spun că acesta va fi cel mai costisitor dezastru natural din istoria statului Texas, depășind pagubele de 125 de miliarde de dolari făcute de urganul Harvey în 2017.

Sursa diacaf.ro