Evenimente

01 Ian 1900 Printează

Stația de epurare din Vișeu de Sus va fi reabilitată

Stație de epurare modernă și la standarde europene. De această investiție vor beneficia locuitorii din Vișeu de Sus în urma noului contract de lucrări "Reabilitarea staţiei de epurare din Vişeu de Sus", semnat marți 13 august, la sediul Primăriei din localitate.

Contractul care face parte din cadrul proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Maramureş“ - Măsura nr. 2009RO161PR047 - a fost adjudecat de Asocierea SC ELTUR SRL – SC LUCA WAY SRL, prin licitaţie deschisă, având valoarea de 8.127.639 lei și perioada de execuţie 16 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

La finalul lucrărilor va rezulta o stație de epurare convențională, alcătuită din treapta de epurare mecanică cu decantare primară, epurare biologică avansată cu aerare extinsă, nitrificare, denitrificare, îndepărtarea chimică a fosforului în decantoarele secundare și o treaptă de tratare a nămolului rezultat.

Noua stație de epurare va rezolva problema calității apelor deversate, acestea urmând să corespundă normelor europene, contribuind semnificativ la protecția mediului. (Apele uzate epurate, evacuate în emisar (râul Vișeu), vor avea următoarele limite maxime de încărcare cu poluanți: pH - 6,5 - 8; materii în suspensie - 35 mg/l; CBO5  - 25 mg O2/l; CCOCr - 125 mg O2/l; azot total - 12 mg/l; fosfor total 1 mg/l.)

Prezentul contract de lucrări este cel de-al optulea semnat în cadrul proiectului cu finanțare europeană și cel de-al doilea care prevede lucrări în Vișeu de Sus, după semnarea: MM-CL-02 “Reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă, a conductelor de aducțiune, rezervoare noi de apă și noi stații de pompare în Târgu Lăpuș, Vișeu de Sus, Sighetu Marmației” (contract cu valoare de 17.111.405 lei). Planul de finanţare al proiectului, include contribuţia Uniunii Europene care reprezintă 77,31%, subvenţia de la bugetul de stat de 11,82%, împrumutul contractat de operatorul regional SC VITAL SA de 9,05% și contribuţia de la bugetele locale de 1,82%.    

Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu 2007-2013.