Comunicate de presa

29 Nov 2012 Printează

Protectia retelelor de canalizare

Reteaua de canalizare asigura transportul apelor uzate menajere si industriale si a apelor pluviale catre statia de epurare, acolo unde aceste ape sunt tratate astfel incat sa indeplineasca indicatorii de calitate prevazuti in normative si apoi descarcate in emisar. Din acest motiv canalizarea reprezinta un serviciu extrem de important in exploatare de care depinde si sanatatea noastra dar si pastrarea unui mediu inconjurator curat. Functionarea in conditii corespunzatoare a sistemului de canalizare depinde in mare masura de modul in care noi cetatenii respectam normele elementare cu privire la apele uzate deversate. 

In ultimii ani, reteaua de canalizare este “agresata” zi de zi de catre deversarea in conducte a unor substante, materiale sau corpuri solide care duc la infundarea acesteia si creaza dificultati in exploatare. Echipele SC VITAL SA intampina greutati la decolmatarea retelelor datorita blocarii acestora cu diferite materiale cum ar fi: servetele umede, discuri demachiante, scutece si alte produse de igiena personala. Pentru desfundarea si spalarea conductelor de transport a apelor uzate, societatea noastra depune eforturi insemnate angrenand atat resurse umane cat si materiale. In plus, acest lucru devine o problema chiar pentru cei care arunca sau pentru vecinii acestora. De multe ori conductele se infunda si apele menajere uzate ajung in locuintele oamenilor sau in beciuri, cauzand disconfort olfactiv si vizual dar si insemnate pagube materiale. In plus sa nu uitam ca sanatatea noastra si a copiilor nostri poate fi pusa in pericol prin aceste obturari ale sistemului de canalizare, care pot forma focare de infectii.

Pentru prevenirea aparitiei acestei situatii neplacute, atat pe retelele interioare cat si pe cele exterioare de canalizare, societatea noastra solicita o atentie deosebita la materialele si obiectele pe care le deversati in retea. Informam utilizatorii serviciului,ca este interzisa aruncarea in canalizare a produselor mentionate mai sus, lucru specificat de altfel si pe etichetele acestora. De asemenea, este interzisa deversarea in sistemul de canalizare a gunoiului menajer, a uleiurilor uzate si a produselor inflamabile, a grasimilor, a oricaror corpuri solide, sau orice materi in suspensie a caror cantitate, marime si natura provoaca depuneri sau stanjenesc curgerea normala afectand astfel buna functionare a retelei de canalizare. Substantele toxice sau nocive care, singure sau in amestec cu apa din canalizare, pot pune in pericol personalul de exploatare a retelei de canaizare si a statiei de epurare nu vor fi nici ele deversate in retea. Atentie sporita trebuie sa aiba parintii si la obiectele pe care copiii le scapa accidental in vasele de toaleta (jucarii, periute de dinti, pieptene, etc). Acestea trebuie imediat recuperate si aruncate la cosul de gunoi si nu lasate pentru a ajunge in canalizare.

Zonele din Baia Mare in care se solicita cel mai des interventia angajatilor societatii din cauza neexploatarii corespunzatoare a retelelor interne sunt: cartierele Vasile Alecsandri, Sasar si Decebal.
Angajatii societatii efectueaza periodic lucrari de intretinere a sistemului de canalizare. Acestea constau in efectuarea unor operatii care sa mentina in stare de functionare sistemul de colectare si transport al apelor uzate si pluviale. Sunt programate strazi pe care se efectueaza curatirea caminelor de vizitare si a gurilor de scurgere. Sunt reparate cu prioritate gurile de scurgere pe strazile care sunt modernizate, efectuandu-se curatirea decantoarelor si spalarea de depuneri a racordurilor. Munca acestora este ingreunata de materialele care ajung in canalizare si a caror deversare este interzisa. In acelasi timp, reducerea consumului de apa atat industrial cat si menajer, favorizeaza depunerea de grasimi si astfel conductele se infunda mai usor. In programul de reparatii se prevad inlocuiri de tronsoane pe care au loc dese colmatari, fie din cauza deplasarii sau surparii unor tuburi, fie din cauza exploatarii necorespunzatoare a instalatiilor interioare de canalizare. Sunt prevazute de asemenea, inlocuiri de plansee si capace de pe caminele de vizitare.

In cazul in care observati ca reteaua exterioara de canalizare este infundata, sau gurile de scurgere sunt opturate, anuntati angajatii societatii VITAL, apeland numerele de telefon de la dispecerat: 0262/215150,1, serviciu diosponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana.


Sistemul de canalizare al municipiului Baia Mare este de tip mixt, respectiv 80% in sistem unitar (apa menajera uzata si apa pluviala este colectata si transportata spre Statia de epurare prin aceeasi retea) si  20% in sistem divizor (apa menajera uzata si apa pluviala sunt colectate si transportate in retele diferite). sistemul de canalizare se compune din colectoare principale, colectoare secundare, racorduri, camine de vizitare, camine de racord, deversoare prevazute cu guri de descarcare in emisar pentru ape mari cu o dilutie de 1:10. Lungimea retelelor de canalizare este de 200,40km.

Sistemul de canalizare existent deserveste aproximativ 81% din populatie si poate primi debite din comunitatile vecine: Baia Sprie si Tautii de Sus. Reteaua de canalizare are o lungime de 186,775 km din care 179,775 km este retea menajera si 7 km retea pluviala. Adancimea maxima a retelei de canalizare este de 9 metri.

In urma finalizarii lucrarilor de modernizare a sistemului de alimentare cu apa si canalizare in municipiului Baia Mare prin programul ISPA, s-au obtinut urmatoarele beneficii:

  •     reabilitarea de canale gravitationale care au avut defecte structurale;
  •     reabilitarea a 7 deversoare pluviale;
  •     construirea de colectoare gravitationale;

In total in municipiul Baia Mare s-au reabilitat si extins 25,50 km de retea de canalizare.

Aceste investitii realizate in municipiul Baia Mare, asigura o imbunatatire a serviciilor prestate in beneficiul utilizatorilor cu respectarea conditiilor de mediu, prin alinierea la cerintele impuse de Uniunea Europeana privind protectia mediului.