Evenimente

01 Ian 1900 Printează

2015 SC VITAL SA – APĂ POTABILĂ LA CONDIȚII EUROPENE PENTRU LOCUITORII DIN TÂRGU LĂPUȘ

Locuitorii din orașul Târgu Lăpuș vor beneficia de o calitate mai ridicată a apei potabile, datorită implementării proiectului de reabilitare și modernizare a stațiilor de tratare a apei potabile, a conductelor de aducțiune și noi stații de pompare. Planul de dezvoltare a fost cuprins în Programul Sectorial Operațional pe Mediu, lucrările de modernizare și reabilitare fiind susținute din fondurile europene.Valoarea totală a contractului derulat în județ s-a ridicat la suma de peste 17 milioane de lei.

Lucrările din contractul ῎Reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă, a conductelor de aducțiune, rezervoare noi de apă și stații de pompare în Târgu Lăpuș, Vișeu de Sus, Sighetu Marmației῍, MM-CL-02 fac parte din proiectul major ῍ Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Maramureș῎.Planul de finanţare al proiectului include contribuţia Uniunii Europene care reprezintă 77,31%, Contribuția de la bugetul de stat este de 11,82%, împrumutul contractat de operatorul regional SC VITAL SA este de 9,05% iar contribuţia de la bugetele locale de 1,82%.

Stația de tratare a apei în Târgu Lăpuș, strada Obreja

Lucrările  au demarat la data de 06.09.2013 și au constat în executarea unei hale tehnologice și a unei platforme acoperite pentru uscarea nămolului și a unei clădiri administrative. În hala tehnologică sunt amplasate decantoare longitudinale și filtre rapide cu nisip cuarțos, o stație de electroclorinare pentrudezinfecția apei. Apa tratată este stocata în două rezervoare de 1000 mc fiecare. Alăturat halei tehnologice se află stația de tratare nămol, rezultat în procesul de spălare al nisipului cuarțos și depozitat pe platforma de uscare.

Clădirea administrativă a fost executată în apropierea halei tehnologice și cuprinde꞉

  • un dispecerat  de monitorizare a datelor, echipat cu o unitate centrală și monitor pentru urmărirea procesului tehnologic
  • un laborator pentru urmărirea indicatorilor de calitate ai apei tratate
  • vestiar și grup sanitar

Apa brută este transportată prin intermediul conductei de aducţiune de la sursa Roaia și ajunge la staţia de tratare cu o presiune de 7 bar. După intrarea apei brute în staţia de tratare s-a prevăzut o vană cu acționare pneumatică comandată de la panoul de control al statiei de tratare.Staţia a fost executată pentru tratarea apelor provenite de la sursa ROAIA, prin intermediul unui sistem de floculare-decantare și a unui sistem de filtrare continuă printr-un strat de nisip cuarțos, înainte de stocarea în bazinul de apă potabilă, pentru distribuţia în reţea. Apa va fi distribuită la consumatori în condiţii prevăzute de normativele în vigoare.

Perioada de teste și verificări a Stației de tratare a apei din Târgu Lăpuș durează aproximativ o lună de zile, până când apa atinge parametrii optimi de furnizare.

Reabilitarea conductei de aducțiune apă în Târgu Lăpuș

Lucrările la reabilitarea conductei de aducțiune au început la data de 06.09.2013.Obiectul lucrării a constat în reabilitarea conductei de aducțiune și montarea cu două debitmetre.

Conducta de aducţiune porneste de la frontul de captare Roaia, de la puţul collector până în Stația de tratare apă brută – Obreja și este pozată îngropat aproape pe întreaga lungime. Conducta de aducțiune transport apă brută are o lungime de aproximativ 15 km. Pe toată lungimea traseului au fost necesare subtraversări și supratraversări peste râul Lăpuș, în zona podurilor rutiere existente.Pe traseul conductei de aducțiune s-au executat , de asemenea, cămine de vane pentru sectorizarea aducțiunii, s-au montat vane de aerisire și golire pentru rețea.

La executarea lucrărilor s-au utilizat numai materiale şi echipamente omologate. Fiecare dintre acestea au marcate corespunzator şi sunt însoţite de certificate de calitate şi de garantie, dupa caz.