
Apa în lume

REALITATE - Criza apei dulci
Există aceeași cantitate de apă dulce pe pământ ca întotdeauna, dar populația a explodat, aducând resursele de apă ale lumii în criză.
O criză a apei dulci
Apa pe care o beți astăzi a fost probabil sub o formă sau alta de când dinozaurii au cutreierat Pământul, cu sute de milioane de ani în urmă.
În timp ce cantitatea de apă dulce de pe planetă a rămas destul de constantă în timp - reciclată continuu prin atmosferă și înapoi în casele noastre - populația a explodat. Aceasta înseamnă că în fiecare an se intensifică competiția pentru o cantitate de apă curată și suficientă pentru băut, gătit, spălat sau intr-un cuvânt pentru a susține viața.
DeficO criză a apei dulciitul de apă este un concept abstract pentru mulți și o realitate cruntă pentru alții. Este rezultatul a nenumărate forțe de mediu, politice, economice și sociale.
Apa dulce reprezintă o fracțiune foarte mică din toată apa de pe planetă. În timp ce aproape 70 la sută din planetă este acoperită de apă, doar 2,5 la sută din aceasta este proaspătă, apă dulce. Restul este salină și bazată pe ocean. Chiar și atunci, doar 1% din apa noastră dulce este ușor accesibilă, o mare parte din acestea fiind prinse în ghețari și câmpuri de zăpadă. În esență, doar 0,007% din apa dulce a planetei este disponibilă pentru a alimenta și hrăni 6,8 miliarde de oameni.
Datorită geografiei, climatului, ingineriei, reglementării și concurenței pentru resurse, unele regiuni par relativ îmbujorate cu apă dulce, în timp ce altele se confruntă cu secetă și poluare accentuată. În mare parte din lumea în curs de dezvoltare, apa curată este greu de găsit sau este un produs care necesită o muncă laborioasă.
Apa este viata
Oriunde s-ar afla, oamenii au nevoie de apă pentru a supraviețui. Nu numai corpul uman are 60% apă, aceasta este resursa esențială pentru producerea de alimente, îmbrăcăminte și computere, pentru a ne deplasa fluxul de deșeuri și pentru a ne menține sănătoși pentru noi și pentru mediu.
Compania National Geographic, Sandra Postel, privește lumea printr-o lentilă de apă, pledând pentru ca toți să facă schimbări simple și ușoare în viața lor de zi cu zi, care vor ajuta la „Schimbarea cursului” prețioasei surse de apă dulce de pe Pământ. Din păcate, oamenii s-au dovedit a fi consumatori de apă foarte mari. De exemplu pentru obținerea unui hamburger mediu sunt necesari 2.400 litri sau 630 galoane de apă.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, utilizarea apei a crescut la peste două ori rata de creștere a populației în secolul trecut. Până în 2025, aproximativ 1,8 miliarde de oameni vor locui în zone afectate de lipsa apei, două treimi din populația lumii trăind în regiuni afectate de criza apei ca urmare a utilizării, creșterii și schimbărilor climatice.
Provocarea cu care ne confruntăm acum în timp ce ne îndreptăm spre viitor este cum să conservăm, să gestionăm și să distribuim în mod eficient apa pe care o avem.
Sursa nationalgeographic.com
Apele uzate - călătoria Chennai către securitatea apei
În 2019, orașul a ajuns la „Ziua Zero” sau ziua în care rezervoarele s-au uscat și nu a mai rămas apă.
15 Feb 2023 Citește mai multSuccesul acțiunilor climatice depinde de gestionarea, în viitor, a resurselor de apă
Este urgent ca lumea să își concentreze toată atenția asupra dublului fapt că apa este provocarea numărul unu în ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice din cauza(...)
14 Dec 2022 Citește mai mult
Plată factură online

Contracte online

Acte contract

Tarife apă și canalizare

Tur virtual stație tratare apă

Întreruperi furnizare apă

Media
