Apa în lume

29 Oct 2021 Printează

Lacul cu cea mai limpede apă din lume

Cum arată un lac cu apă cu adevărat cristalină? Deținătorul recordului mondial este Lacul Rotomairewhenua din Noua Zeelanda ce are o claritate de până la 80 m

Rotomairewhenua este situat pe insula sudică a Noii Zeelande, în Alpii locali, la o altitudine de 1.180 metri, în Parcul Național Nelson Lakes. Are o lungime de 200 de metri și adâncimea relativ mică, cu o maximă de 8,5 metri. Scăldatul aici este interzis, deoarece triburile maori îl consideră un loc sacru, pe de altă parte apa este destul de rece, având doar 5-8 grade pe tot parcursul anului. Cei care vor să vadă lacul trebuie să facă o plimbare de două zile din centrul parcului. Există și o mică cabană în zonă, unde se poate înnopta la un preț rezonabil, și în fiecare an are în medie 700 de oaspeți.

Apa lacului este atât de limpede încât vizibilitatea sa variază între 70 și 80 de metri; acest lucru a fost măsurat în 2011 de un grup de oameni de știință. Deoarece lacul nu este atât de adânc, fundul lacului este foarte vizibil. Măsurătorile au fost făcute și pe orizontală. Conform măsurătorilor de laborator, vizibilitatea maximă în apa distilată este de 80 de metri – iar asta înseamnă că apa din Rotomairewhenua este destul de aproape de maximul teoretic pe care îl poate avea apa perfect curată, fără reziduuri.

Dar ce face apa lacului atât de limpede? În primul rând, nu este contaminată de nicio poluare de origine umană sau naturală, la fel ca și apele care alimentează lacul. În plus, lacul este alimentat de un râu subteran care aduce apă din lacul adiacent Rotopōhueroa. Între cele două lacuri este o distanță de aproximativ un kilometru, apa trecând printr-un sistem de roci care acționează ca un sistem de filtrare natural.

Sursa drivemagazine.eu