Apa în lume

19 Iun 2019 Printează

Criza de apă din Chennai: rezervoarele orașului se usucă

Orașul Chennai din sudul Indiei (fostul Madras) este în criză după ce cele patru rezervoare principale de apă au fost complet secate.

Lipsa acută de apă a determinat reprezentanții orașului să găsească soluții urgente printre care și forarea de puțuri noi.

Locuitorii au trebuit să stea la rând mai multe ore  pentru a obține apă pusă la dispoziție de guvern din cisterne, iar restaurantele s-au închis din cauza lipsei de apă.

"Numai ploaia poate salva Chennai de această situație", a declarat un oficial BBC Tamil.

Orașul este, potrivit recensământului din 2011, al șaselea cel mai mare din India, și este afectat de câteva săptămâni de criza de apă. Pe măsură ce rezervoarele au început să sece, multe hoteluri și restaurante se închideau temporar. Metroul din Chennai a oprit stațiile de aer condiționat, în timp ce birourile au cerut personalului să lucreze de acasă, în încercarea de a conserva apa.

Situația a determinat, de asemenea, declanșarea de conflicte între locuitori. Săptămâna trecută, poliția a arestat un om pentru că și-a înjunghiat vecinul,în timp ce se certau pentru apă.

Funcționarii încearcă să găsească surse alternative de apă, iar departamentul de apă al orașului începe să identifice și să extragă apă din puțuri. Dar, cea mai mare atenție este îndreptată către rezervoarele secate și nivelele scăzute de apă subterană. Unul dintre activiștii sociali a declarat că "am avut ani secetoși, dar apa subterană a fost mereu salvatorul nostru". Criza apei a însemnat de asemenea ca cea mai mare parte a orașului a trebuit să depindă exclusiv de departamentul de apă din Chennai, care a distribuit apă din cisterne prin cartierele orașului.

Sursa bbc.com