Ce este un BULETIN DE ANALIZĂ A APEI POTABILE ?

Ce este un buletin de analiză a apei potabile?

Buletinul de analiză a apei potabile este un raport care oferă informaţii despre provenienţa apei potabile şi compară caracteristicile acesteia cu standardele impuse de legislație (Ordonanța 7/2023 privind calitatea apei destinată consumului uman).Apa potabilă trebuie să fie sanogenă şi curată.

Buletinul de analiză oferă informații despre gustul apei (indicatori organoleptici), compoziția chimică (indicatori fizico-chimici) și rezultatul verificărilor bacteriologice. Toate datele trebuie să se încadreze în valori reglementate prin lege.

Cum interpretăm un buletin de analiză a apei?

Numim “apă potabilă”, apa destinată consumului uman, în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, pregătirea hranei sau alte scopuri casnice, indiferent de origine sau mod de furnizare. E considerată potabilă și apa folosită în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor destinate consumului uman.

Ce se analizează într-un buletin?

  1. Turbiditatea – gradul de transparență a apei.
  2. pH –  este indicele care definește aciditatea apei. PH-ul reprezintă concentrația ionilor de hidrogen dintr-o soluție. PH-ul apei este foarte important, fie că vorbim de apa de la robinet sau cea de la fântână şi numai, un pH între 6,5 si 9 este tolerabil de către corpul uman. Cu un pH de la 0 la 7, apa poate fi considerată acidă, dacă pH-ul este 7 apa e considerată neutră, iar peste acest nivel putem vorbi de apă alcalină.
  3. Clor rezidual liber – cantitatea de clor din apă după dezinfecţie pentru protecţia sanitară a acesteia. Prezența clorului rezidual în limitele admise indică atât faptul că dezinfecția s-a efectuat (cantitatea introdusă a fost suficientă), cât și faptul că se asigură integritatea rețelei de distribuție.
  4. Conținutul de cloruri din apa potabilă exprimă în general salinitatea apei potabile. O prezență excesivă și generalizată de săruri în apa se întâlnește de obicei în apele de mare adâncime, sau în cele situate în zonele de coastă, datorită infiltrațiilor de apa marină.  Apa are un  gust sărat sau amar. Salinitatea excesivă face ca aceste ape să nu poată fi folosite în  nici un domeniu, casnic sau industrial, datorită agresivității chimice care provoacă coroziune în contact cu metalul.
  5. Oxidabilitatea – reprezintă cantitatea de oxigen ce se consumă pentru oxidarea substanțelor organice din apă sau este un indice indirect al prezenței substanțelor organice uşor oxidabile din apă. Se masoară prin indicele de permanganat.
  6. Amoniul – modificări în timp ale calităţii apei, cauzate de surse de impurificare specifice acestui tip de compuşi.
  7. Nitriții - odată ingerați, nitrații se transformă în nitriți (NO2) – substanțe mult mai toxice decât nitrații în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului.
  8. Nitrații (NO3) sunt componenți chimici fără culoare, miros sau gust care contaminează pânza freatică datorită agriculturii intensive. Fertilizatorii cu azot folosiți pentru îmbogățirea solului sunt sursa numărul 1 de nitrați din apa potabilă, pe când cea de-a doua sursă principală o reprezintă deşeurile umane şi excrementele animale. Acestea pot contribui la contaminarea atât a apelor potabile urbane, cât şi a celor îmbuteliate. Un nivel ridicat de nitrați face apa nepotabilă şi periculoasă. Printre efectele consumului de apă cu nitrați peste limită se numără problemele gastrice, diareea, urticariile, iritațiile, etc.
  9. Aluminiul – prezent în apă în mod natural şi indus în urma procesului de tratare pentru obţinerea apei potabile. Aluminiul este prezent in toate apele de suprafaţă, datorită compoziției multor roci minerale şi argile.
  10. Fierul – component natural al apei, aflat sub forma de compuşi (de obicei bicarbonat feros).
  11. Manganul este un mineral natural care se găsește în alimente, apa potabilă și sol. Cantități mici de mangan sunt necesare pentru sănătate, dar prezența în exces a manganului poate dauna bebelușilor și copiilor. Duritatea totală – caracteristicile care conferă apei compuşi de calciu şi magneziu aflaţi în soluţie. În general duritatea apei se exprimă în grade germane de duritate.
  12. Conductivitatea – totalitatea sărurilor dizolvate în apă. Conductivitatea electrică se referă la proprietatea apei de a permite trecerea curentului electric.
  13. Numărul total de colonii sau germeni mezofili (care se dezvoltă la 37 °C) este un indicator global care permite aprecierea încărcării microbiologice generale a apei analizate. Analiza a fost realizată prin metoda încorporării în plăci Petri a diluțiilor succesive realizate din apa prelevată, inserându-se 1 ml de diluție în mediul de cultură. Numărul de colonii obținute după incubare vreme de 48 de ore la 37 °C a fost folosit împreună cu diluția utilizată pentru a se estima numărul de germeni mezofili pe ml de apă prelevată.
  14. Numărul total de colonii sau germeni mezofili (care se dezvoltă la 22°C) este un indicator global care permite aprecierea încărcării microbiologice generale a apei analizate. Analiza a fost realizată prin metoda incorporării în plăci Petri a diluțiilor succesive realizate din apa prelevată, inserându-se 1ml de diluție în mediul de cultură. Numărul de colonii obținute după incubare vreme de 48 de ore la 22 °C a fost folosit împreună cu diluția utilizată pentru a se estima numărul de germeni mezofili pe ml de apă prelevată.
  15. Bacteriile coliforme sunt utilizate pentru a stabili dacă apa potabilă este sau nu bună de băut din punct de vedere microbilogic. În general, bacteriile coliforme se găsesc în cantitate mare în excrementele „animalelor cu sânge cald”. Dacă acestea apar într-o probă de apă, de cele mai multe ori, indică contaminare cu patogeni fecali a sursei. Cele mai multe bacterii coliforme nu cauzează nici o boală, doar unele tulpini de Escherichia coli pot cauza îmbolnăviri destul de grave. Prezența bacteriilor coliforme în apă indică, în general, o poluare recentă.
  16. Escherichia coli (E.coli) este o bacterie ce poate cauza infecții serioase. Foarte multe tipuri sau specii de Escherichia coli trăiesc în mod obişnuit în tubul digestiv al oamenilor şi animalelor. Unele specii, însă, produc o toxină puternică ce determină diaree sanguinolentă şi rar pot cauza probleme hematologice grave şi chiar insuficiență renală.
  17. Enterococii intestinali sunt bacterii gram pozitive ce servesc ca germeni indicatori pentru infestări fecale. Sunt mai puțin sensibile la efecte chimice decât Escherichia coli
  18. Clostridium perfringens sunt bacterii anaerobe răspândite în natură care traiesc în tractul gastrointestinal al animalelor și al omului. Reprezintă un indicator important al poluării fecale a apei.

Societatea Vital S.A. pune la dispoziția publicului rapoarte periodice despre calitatea apei pe pagina proprie www.vitalmm.ro. Precizăm includ informații despre cei mai importanți parametri fizico-chimici şi microbiologici. De asemenea, aşa cum am mai precizat în comunicatele anterioare, calitatea apei este monitorizată constant şi de către Direcția de Sănătate Publică Maramureș, iar rezultatele pot fi accesate de toți cei interesați.