Ce sunt instalațiile/ rețelele interioare de alimentare cu apă și de canalizare și de către cine sunt gestionate?
Instalația interioară de alimentare cuprinde ansamblul tehnico – sanitar, de la robinetul de după apometru (punctul de delimitare), în sensul de curgere a apei, până la armătura de utilizare. Rețeaua interioară de alimentare cu apă aparține, ca obligație de întreținere și reparație utilizatorului.
Instalaţiile interioare de apă şi de canalizare care deservesc doi sau mai mulţi proprietari dintr-un condominiu, inclusiv teul de derivaţie, sunt instalaţii aparţinând parţilor comune ale condominiului şi intră ca obligaţie de întreţinere şi reparaţii în sarcina tuturor proprietarilor condominiului.
Instalatiile interioare de apă şi canalizare din cadrul condominiului, care deservesc un singur proprietar, sunt instalaţii ce aparţin acestuia şi intră ca obligaţie de întreţinere şi reparaţii în sarcina proprietarului respectiv.
Instalația/ rețeaua interioară de canalizare a utilizatorului se compune din obiecte sanitare, sifoane (inclusiv cele de pardoseală și de terasă), conducte orizontale de legătură, coloane, conducte orizontale de evacuare la căminul de racord, care reprezintă limita rețelei interioare (limită de proprietate).
Instalația/ rețeaua interioară de canalizare aparține utilizatorului; operatorul nu are nicio obligație privind buna funcționare a rețelei interioare de canalizare.
Racordul imobilelor cu subsoluri echipate cu instalații sanitare se va executa cu respectarea măsurilor speciale contra refulării din colector spre subsol (cu clapete, vane sau stații de pompare a apelor uzate).