Ce este important să ştim despre apă

Cefaleea, ameţeala, oboseala, lipsa puterii de concentrare, balonarea pot fi toate semne ale unui organism deshidratat.

Apa este esenţială pentru viaţă. În lipsa ei, creierul se află în imposibilitatea de a mai trimite mesaje către celule, stomacul nu mai poate descompune alimentele, iar corpul nu mai poate metaboliza depozitele de grăsime. Totodată, apa menţine pielea elastică şi ajută circulaţia.

Suntem în mare parte apă. Proporţia variază după unii specialişti între 60 şi 70%, după alţii chiar mai mult. Fără mâncare putem rezista câteva săptămâni, însă nu şi fără apă. Şi asta pentru că fără o cantitate suficientă de apă volumul de sânge scade, fapt care duce la privarea celulelor de nutrienţi vitali şi de oxigen, iar acestea nu vor mai putea repara ţesuturile şi nici crea altele noi. Consecinţa este că ne simţim obosiţi şi slăbiţi, iar riscul de îmbolnăvire creşte. În fiecare zi pierdem prin piele, urină, plămâni şi intestine circa doi litri de apă şi avem nevoie de rehidratare pentru a elimina toxinele din corp.

Apa este totodată crucială pentru digestie. Dacă nu bem apă între mese şi gustări, debitul de salivă se reduce, iar digestia devine mai dificilă. Organismul nu mai poate absorbi suficienţi nutrienţi din alimente. Recomandarea medicilor este aceea de a bea între şase şi opt pahare de apă în fiecare zi, poate chiar începerea zilei cu un pahar cu apă cladă cu lămâie.

Etichetele sticlelor cumpărate din comerţ trebuie citite cu atenţie pentru că apa îmbuteliată poate avea un conţinut mare de sodiu, caz în care trebuie evitată. Nu se recomandă cumpărarea apei îmbuteliate în plastic pentru că substanţele chimice din plastic asemănătoare estrogenului se pot înfiltra în apă, contaminând-o. Consumul unei astfel de ape poate duce la apariţia dezechilibrelor hormonale în organism.