Descriere Proiect

 

 

  „PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ SI APĂ UZATĂ

ÎN JUDETUL MARAMUREȘ

 

Contractul de Finanţare pentru Proiectul Regional nr. 1822 s-a semnat ȋn 03.02.2023 cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Preogramul Operaționalde Dezvoltare Durabilă, Compania de apă  SC VITAL SA în calitate de Beneficiar și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Maramureș.

Valoarea contractului de finanţare este 1.011.017.172,94 lei (cu TVA).

Finanțarea investiției se face astfel: Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 854.400.955,16 (fara TVA) lei, din care: Contribuția Uniunii Europene (din Fondul de Coeziune): 682.666.363,18 lei, Contribuția de la Bugetul de Stat: 104.407.796,71 lei, Contribuția de la bugetele locale: 16.062.737,96 lei, Contribuția Beneficiarului SC VITAL SA : 51.264.057,31 lei

Durata contractului de finanţare este de 13 luni, respectiv între data de 01 decembrie 2022 și data de 31 Decembrie 2023

Obiectivul general al Proiectului Regional îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare în localitățile din judeţul Maramureș ce sunt incluse în proiect, în vederea îndeplinirii obligațiilor stabilite prin Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană si prin Directivele Europene relevante, precum și creșterea calității serviciilor publice furnizate de Operatorul Regional SC VITAL SA.

Codul Smis: 2014+ 157094

Obiectivele specifice ale Proiectului Regional:

  1. Conformarea cu Directiva 91/271/CEE cu privire la colectarea si epurare apelor uzate urbane, transpusă in legislatia nationala prin HG nr. 352/2005:
  • cresterea gradului de conectare a populatiei la reteaua de canalizare
  • imbunatatirea calitatii efluentului
  • reducerea ratei de infiltratii in sistemul de canalizare

-     imbunatatirea capacitatii de gestionare a namolului provenit de la statiile de epurare

2.  Conformarea cu Directiva 98/83/CE cu privire la calitatea apei destinate consumului uman, transpusa in legislatia nationala prin Legea nr. 458/2002:

-    cresterea gradului de conectare a populatiei la reteaua de alimentare cu apa

-    alimentarea cu apă potabilă la standardele de calitate stabilite prin legislatie

-    creșterea gradului de siguranță în funcționarea sistemului

-    reducerea pierderilor de apă

Grup țintă: Grupul țintă este format din populația județului Maramureș, respectiv localitățile din lista de investiții prioritare a județului Maramureș care vor avea acces la apa potabilă conformă și vor primi servicii de colectare și epurare a apelor uzate. Aria proiectului (aria investițiilor finanțate prin POIM 2014-2020) cuprinde 30 de UAT-uri din 66 de UAT-uri. Aria de proiect va însuma 103.793 locuitori pentru apă și 64.316 locuitori echivalenți pentru apă uzată.

În cadrul acestui Contract de Finanțare se vor realiza lucrări de infrastuctură de alimentare cu apă potabilă, colectare și epurare a apelor uzate în următoarele 30 Unități Administrativ Teritoriale:

- Judeţul       Maramureș,

- Municipiile: Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei,

- Oraşele:    Baia Sprie, Cavnic, Seini, Şomcuta Mare, Tăuţii Măgherauş, Târgu Lăpuş, Ulmeni, Vişeu de Sus

- Comunele: Ardusat, Bocicoiu Mare, Câmpulung la Tisa, Cicârlău, Coltău, Copalnic Mănăştur, Groşii Ţibleşului, Mireşu Mare, Poienile de sub Munte, Recea, Remeţi, Remetea Chioarului, Rona de Jos, Săcălaşeni, Sarasău, Satulung, Şişeşti, Suciu de Sus şi Vadu Izei.

Investițiile propuse cuprind investiții regionale, astfel:  

  • alimentare cu apă – 29 UAT-uri pentru investiții locale și UAT Județul Maramureș pentru investiții regionale (4 sisteme de transport apă regionale, extindere front captare și STAP Groșii Țibleșului)
  • canalizare menajeră – 18 UAT-uri, pentru investiții locale și UAT Județul Maramureș pentru investiții regionale (SEAU Coltău, SEAU Sarasău, SEAU Tăuții Măgherăuș)

Componentele Proiectului Regional: 18 de contracte: 5 contracte de servicii, 11 de contracte de lucrări şi 2 contracte de furnizare.

 

Program cofinantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția Uniunii Europene sau a Guvernului României.”