Ultimele noutati

08 Mar 2021 Printează

FEMEILE ȘI IMPLICAREA ACESTORA ÎN SECTORUL APEI

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global. OECD estimează că cererea de apă va crește la 55 % până în anul 2050, datorită solicitărilor tot mai mari venite din partea fabricilor, a generării electricității termice și consumului din gospodării. Conform datelor UN, acum, aproape 2,2 miliarde de oameni din întreaga lume nu dispun de servicii de apă gestionate în siguranță, 4,2 miliarde  nu au servicii de canalizare  și 3 miliarde  se confruntă încă cu lipsa apei pentru spălarea mâinilor.

În cadrul obiectivului 6 – APA CURATĂ ȘI SANITAȚIE, din cadrul Departamentului Pentru Dezvoltare Durabilă, referitor la asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi, este propus ca până în 2030 să se realizeze accesul la condiții sanitare și de igienă adecvate și echitabile pentru toți și eliminarea defecării în aer liber. Se va acorda o atenție specială nevoilor femeilor, fetelor și celor în situații vulnerabile.

Femeile și implicarea lor în sectorul apei

Femeile și fetele sunt principalii utilizatori de apă, însă cu toate acestea, ele reprezintă, potrivit Asociației Internaționale a Apei (IWA) mai puțin de 17% din forța de muncă în domeniul apei, salubrizării și igienei în economiile în curs de dezvoltare și o parte din factorii de decizie politică, autorități de reglementare, management și experți tehnici.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), în cadrul Programului de Guvernare a Apei, Alianța Femeilor pentru Apă  (WfWP) și Ministerul Federal German pentru Cooperare (BMZ) și-au unit forțele și au elaborate un proiect prin intermediul căruia cât mai multe femei să fie active în sectorul apei.

Proiectul va oferi o perspectivă calitativă și cantitativă asupra situației femeii în luarea deciziilor în sectorul apei prin:

  • revizuirea literaturii disponibile pe această temă;
  • detectarea lacunelor și oportunităților, din sectorul apei în cel puțin 50-60 de țări, acolo unde femeile conduc departamente importante;
  • dezvoltarea de orientări politice pentru a acționa în vederea eliminării acestor lacune.

Raportul final care va conține reguli de organizare, special pentru femeile aflate la conducere în sectorul apei, va fi publicat în prima parte a anului 2021.