Ultimele noutati

22 Mar 2020 Printează

2020 evidențiază rolul esențial al spălării mâinilor

O bună igienă a mâinilor vă protejează pe voi și pe cei din jurul vostru. Una dintre cele mai importante contribuții pe care le putem aduce la încetinirea transmiterii COVID-19 și la păstrarea noastră și a comunităților noastre în siguranță este să ne spălăm pe mâini. Acesta este principalul mesaj al Zilei Mondiale a Apei 2020 din 22 martie și toată lumea are un rol de jucat.

Furnizarea de apă sigură, canalizare și igienă adecvată (WASH) este esențială pentru protejarea sănătății umane în timpul tuturor focarelor de boli infecțioase. Asigurarea practicilor WASH  bune și aplicate în mod constant, curățării mediului și gestionării deșeurilor în comunități, case, școli, piețe și facilități de îngrijire a sănătății vor  ajuta în continuare la prevenirea transmiterii de la om la om a virusului COVID-19.  Respectarea strictă a bunelor practici de spălare a mâinilor și de igienă personală este importantă pentru toți, dar mai ales în mediile de îngrijire a sănătății, unde protejează atât pacienții cât și lucrătorii din domeniul sănătății.

Standardele de igienă sigure necesită o furnizare continuă și adecvată de apă sigură și sisteme de canalizare care vor continua să funcționeze chiar și în condiții de stres sau de provocări, cum ar fi în condiții de schimbare a climatului. În cadrul Regiunii Europene Organizația Mondială a Sănătătii, avem un mecanism multilateral puternic: Protocolul privind apa și sănătatea la Convenția din 1992 privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale. Obiectivul principal al Protocolului este de a promova protecția sănătății umane și a bunăstării într-un cadru de dezvoltare durabilă, prin îmbunătățirea managementului apei, inclusiv protecția ecosistemelor de apă și prin prevenirea, controlul și reducerea bolilor legate de apă.

„Spălarea mâinilor este un act atât de simplu, și totuși un astfel de pas esențial în stoparea transmiterii bolilor infecțioase și salvarea de vieți”, remarcă Oliver Schmoll, manager de program pentru apă și climă la Centrul European OMS pentru Mediu și Sănătate din Bonn, Germania. „Dar pentru a putea menține o igienă bună a mâinilor, spitalele, școlile și comunitățile necesită o aprovizionare continuă cu apă sigură și disponibilitatea facilităților funcționale de igienă a mâinilor și săpun.”

Pentru a sprijini practicienii și furnizorii de apă și canalizare, precum și profesioniștii din domeniul sănătății, OMS a publicat recent un brief tehnic, „Apă, canalizare, igienă și gestionarea deșeurilor pentru COVID-19”.

 

Sursa euro.who.int