Ultimele noutati

16 Oct 2019 Printează

16 octombrie - Apa și alimentația

În fiecare an, la 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) sărbătoreşte Ziua Mondială a Alimentaţiei, aceasta fiind ziua înfiinţării FAO în 1945, la Quebec, în Canada. Considerând că alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane, în 1980 Adunarea Generală ONU a decis marcarea Zilei Mondiale a Alimentaţiei.  În prezent, această zi este sărbătorită în peste 150 de ţări.

Apa este un element absolut esențial vieții și reprezintă cel mai important aliment!  Iată doar câteva exemple despre cum apa intervine în etapele obținerii unor lucruri aparent simple pentru noi.

În urma unui studiu realizat de Generation Awake, a fost conceput ghidul Awake  pentru apă, în care se specifică câtă apă este necesară pentru obținerea diveselor produse.

-O felie de pâine = 48 litri de apă

Pentru cei mai mulți dintre noi, pâinea face parte din dieta zilnică și nu există motive pentru care acest lucru să se schimbe. În majoritatea cazurilor, pâinea conține grâu, care necesită apă pentru a crește, în timp ce apa ca atare este utilizată ca ingredient în multe tipuri de pâine. Cea mai bună modalitate de a menține cât mai redusă posibil amprenta de apă a pâinii pe care o cumperi este aceea de a nu o irosi. Pâinea nu are o durată de conservare foarte îndelungată, deci încearcă să nu cumperi cantități prea mari.

-1 kg de orez = 2 497 litri de apă

Orezul este un aliment de bază în întreaga lume, însă producția acestuia presupune adeseori anumite costuri. Cei mai mari producători de orez la nivel mondial sunt țări din Asia, India, Pakistan și Thailanda, unde deficitul de apă reprezintă o problemă serioasă. Orezăriile sunt irigate extensiv, adesea utilizându-se apa din surse subterane.

-1 măr = 82 litri de apă

Unele procese precum cultivarea și spălarea fructelor sunt imposibile fără apă – însă chiar și așa putem contribui la utilizarea mai eficientă a apei. Primul și cel mai important pas este acela de a nu irosi fructele perisabile, cum ar fi merele, deoarece toată apa care a fost folosită pentru cultivarea acestora este irosită de îndată ce acestea ajung la gunoi. De asemenea, încearcă, acolo unde este posibil, să cumperi fructe organice, la cultivarea cărora se evită utilizarea pesticidelor care contribuie la poluarea apei.

-1 felie de brânză – 152 litri de apă

Precum în cazul cărnii, produsele lactate sunt un alt aliment a cărui producție necesită o cantitate semnificativă de apă. În cazul brânzeturilor, apa este necesară în fiecare etapă a procesului de fabricație – de la culturile care produc furaje pentru animale, până la procesarea în sine a brânzeturilor. În timp ce brânzeturile sunt un aliment preferat pentru mulți dintre noi, nu este obligatoriu să le consumăm zilnic. Prin reducerea consumului nostru de produse lactate, vom genera o cerere mai mică de apă și vom reduce presiunea asupra rezervelor.

-1 kg carne de vită = 15 415 litri de apă

Dintre toate alimentele, carnea are una din cele mai mari amprente de apă, iar carnea de vită aduce cele mai mari prejudicii. Apa direct consumată de către bovine reprezintă numai o mică parte din amprenta de apă a cărnii de vită; cea mai mare parte este necesară pentru creșterea culturilor, în special soia și porumb, care sunt ulterior utilizate pentru hrana animalelor. Atunci când consumăm carne de vită hrănită cu astfel de culturi, utilizăm efectiv de două ori mai multă apă.

-1 pizza margherita = 1 216 litri de apă

Atunci când privești o pizza margherita, nu te-ai gândi că pentru producerea ei s-a consumat o cantitate însemnată de apă. De fapt, sunt multe moduri în care o pizza margherita utilizează apă. Sunt necesare cantități ridicate de apă pentru cultivarea roșiilor și creșterea culturilor cu care sunt hrănite vacile de lapte, care produc laptele pentru brânza mozzarella.

-1 hamburger = 2 393 litri de apă

Pâinea și carnea de vită împreună reprezintă unul din cele mai populare feluri de mâncare inventate vreodată – hamburgerul. De asemenea, sunt două produse pentru fabricarea cărora se consumă o cantitate mare de apă. Pentru creșterea bovinelor este necesară mai multă apă decât în cazul oricărui alt animal, în timp ce grâul produs pentru a face pâine are nevoie de apă pentru a crește. Desigur, nu este nimic rău în a mânca ocazional câte un hamburger, însă de ce nu înlocuiești din când în când hamburgerul cu un burger vegetarian sau chiar cu unul cu pui, a cărui producție necesită aproximativ de trei ori mai puțină apă?

-O halbă cu bere – 170 litri de apă

Nu ai crede, însă volumul de apă consumat pentru a produce o halbă cu bere este mult mai mare decât volumul de lichid din pahar. De fapt, etapa de fermentație reprezintă numai o foarte mică parte din amprenta de apă a berii. Consumul principal de apă provine din cultivarea ingredientelor, cum ar fi hameiul și orzul, care sunt procurate din toate colțurile lumii.

-1 ceașcă cu cafea = 132 litri de apă

Cafeaua este o băutură populară în întreaga lume, însă în special în Europa, unde consumăm mai bine de 3 milioane de tone anual. În cazul cafelei, problema este că apa necesară producerii sale nu este apă europeană; este apă provenită din regiunile unde este produsă cafeaua, locuri precum America Latină și Africa, unde rezervele de apă sunt de obicei reduse.

-1 baton cu ciocolată = 1 720 litri de apă

Este greu de crezut că numai pentru producerea unui singur baton de ciocolată se consumă peste o mie de litri de apă, însă dacă ne gândim la ingredientele folosite pentru prepararea ciocolatei, lucrurile încep să devină mai clare. Cacao, zahăr, lapte și soia sunt doar câteva dintre acestea, fiecare având o amprentă de apă ridicată. Cea mai mare parte din această apă nu provine din Europa, ci din Africa, America de Sud sau Asia, adesea din regiuni afectate de stres hidric.

Chiar dacă o mare parte din apa pe care o utilizăm pentru creşterea alimentelor şi fabricarea produselor este recirculată, apa dulce va fi din ce în ce mai puţin accesibilă în următorul secol. Creşterea populaţiei va mări atât cererea pentru apă dulce, cât şi nivelul de poluare a surselor potabile. În acelaşi timp, modificările climatice afectează tiparele istorice de precipitaţii, diminuând sursele de apă dulce, cum ar fi gheţarii şi masa de zăpadă, şi creând secete şi inundaţii fără precedent.

Sursa financiarul.ro , diez.md