Ultimele noutati

15 Oct 2019 Printează

15 octombrie – Sărbătoare: mâinile curate - o rețetă pentru sănătate

În acest an, Ziua Internaţională a Spălatului pe Mâini se concentrează pe legăturile dintre spălarea mâinilor și alimente - inclusiv igiena și alimentația. Spălarea mâinilor este o parte importantă a menținerii în siguranță a alimentelor, a prevenirii bolilor și a ajutării copiilor să crească puternici. Eticheta noastră, mâinile curate - o rețetă pentru sănătate, ne amintește să facem spălarea mâinilor o parte din fiecare masă.

În fiecare an, pe 15 octombrie, marcăm la nivel mondial, Ziua mondială a spălatului pe mâini. Pentru a creşte gradul de informare privind importanţa şi necesitatea spălatului pe mâini, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine acţiunile desfăşurate în această zi.

Simplul act de spălare al mâinilor cu săpun poate reduce riscul de boli diareice la copii cu până la 47 la sută, potrivit OMS. Spălarea corectă a mâinilor cu săpun este printre cele mai eficiente şi ieftine metode de prevenire ale acestor boli. Spălarea mâinilor are efecte pozitive nu doar asupra sănătăţii şi a nutriţiei, dar şi asupra educaţiei.

Tema Zilei mondiale a spălatului pe mâini în 2019 este "Mâinile curate – o rețetă pentru sănătate! ", potrivit paginii dedicate zilei, globalhandwashing.org, prin aceasta subliniindu-se necesitatea şi importanţa spălatului pe mâini cu săpun. Acest comportament ne poate asigura sănătatea pe termen lung. Trebuie să învăţăm să ne spălăm corect pe mâini, cu săpun, şi frecvent, astfel încât acest gest să devină un obicei. O igienă corectă ne poate feri de 200 de boli.

În fiecare an, Ziua mondială a spălatului pe mâini este sărbătorită prin evenimente, campanii şi programe de spălare a mâinilor organizate în şcoli, dar şi în cadrul comunităţilor din întreaga lume. Spălatul pe mâini salvează vieţi. Spălarea mâinilor ne protejează sănătatea, propriul viitor şi implicit pe cel al comunităţii noastre şi astfel pe cel al întregii lumii. Promovarea avantajelor obţinute prin spălarea frecventă a mâinilor cu săpun, precum şi facilitarea accesului la apă potabilă şi asigurarea nu doar a unor condiţii minime de igienă, ci şi îmbunătăţirea acestora, sunt obiectivele acţiunilor din această zi.

În fiecare an, cu acest prilej, peste 200 de milioane de persoane, din peste 100 de ţări, sunt implicate în acţiuni de informare cu privire la necesitatea spălării mâinilor, susţinute de instituţii guvernamentale şi internaţionale, organizaţii ale societăţilor civile, ONG-uri, companii private sau persoane fizice. Şcolile sunt implicate în desfăşurarea de activităţi de promovare a igienei, în special în ţări din Africa şi Asia. Potrivit UNICEF, Ziua mondială a spălatului pe mâini reprezintă o ocazie bună pentru a promova igiena la nivel mondial în rândul copiilor, avându-se în vedere bolile de care suferă aceştia, precum cele diareice şi respiratorii.

Locurile cu cel mai mare risc de contaminare cu germeni sunt toaletele publice, urmate de mijloacele de transport în comun, baia personală, clasele din şcoli, locurile de joacă pentru copii, biroul şi bucătăria.

În topul obiectelor purtătoare de bacterii se situează mânerele de la uşă, colacul de toaletă, barele de susţinere din mijloacele de transport în comun, banii, telefonul şi tastatura computerului.

Conform statisticilor, anual mor în lume 5.000 de copii sub vârsta de cinci ani din cauza unei boli diareice, iar jumătate dintre decese ar putea fi evitate dacă cei mici ar fi învăţaţi să se spele pe mâini înainte de mese şi după ce merg la toaletă.

Când se recomandă spălatul pe mâini?

  • înainte şi după folosirea veceului;
  • după ce aţi circulat cu un mijloc de transport în comun;
  • după o vizită într-un spital sau în orice loc aglomerat, care prezintă şi un risc de infecție;
  • înainte de a găti şi de a mânca;
  • după ce aţi tuşit sau strănutat;
  • după ce aţi făcut curăţenie în casă;
  • după ce aţi vizitat o persoană bolnavă;
  • înainte şi după tratarea unei răni;
  • după joacă;
  • după ce aţi mângâiat animalele, inclusiv animalele de companie;
  • imediat după revenirea acasă;
  • după utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive şi accesorii electronice;
  • ori de câte ori sunt mâinile murdare.

Ziua mondială a spălatului pe mâini este promovată şi susţinută de Parteneriatul Global Public-Privat pentru spălarea mâinilor (The Global Public-Private Partnership for Handwashing — PPPHW), o coaliţie internaţională de părţi interesate (organizaţii naţionale şi internaţionale) ce lucrează în mod explicit pentru promovarea spălării mâinilor cu săpun pe o scară largă şi recunoaşterea igienei ca pilon al dezvoltării internaţionale şi al menţinerii sănătăţi publice.  Pentru prima dată, Ziua mondială a spălatului pe mâini a fost marcată în 2008.