Evenimente

09 Mai 2019 Printează

Manifestul electoral al Parlamentului European 2019 privind apa potabilă

Înainte de alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul lunii mai, am lansat manifestul nostru pe 29 aprilie, subliniind ceea ce dorim ca deputații europeni să susțină în timpul mandatului lor.

Manifestul este disponibil aici și pe mass-media, fiind disponibil în mai multe limbi: daneză, estonă, franceză, irlandeză, poloneză, portugheză, română, suedeză și în curând în versiunile germane și grecești.

EurEau salută delegația Svenskt Vatten la Bruxelles - experții pentru apă potabilă din membrii Svenskt Vatten au vizitat Secretariatul EurEau la 11 aprilie pentru a afla mai multe despre peisajul politic și de reglementare al Bruxelles-ului și al instituțiilor UE. Punctul culminant al negocierilor au făcut referire Directiva privind apa potabilă.

Reuniunea Adunării Generale EurEau - Bonn; Mai 2019

Adunarea Generală EurEau va organiza întâlnirea din primăvara anului 2019, la Bonn (Germania), în perioada 23-24 mai. O parte din această reuniune va fi dedicată alegerii unui nou președinte EurEau și a unor președinți de comisii. Nominalizările au fost închise în aprilie.

Manifestul electoral al Parlamentului European 2019

În 2018, doar 40% din rezervele noastre de apă de suprafață au atins o stare ecologică bună. În același timp, 25% din rezervele noastre de apă subterană au prezentat cel puțin o anumită contaminare. Apa este viață. Avem nevoie de cantități suficiente de apă de calitate pentru o bună stare de sănătate, medii curate și economii funcționale. Puteți citi mai multe în apelul nostru adresat membrilor Parlamentului European. Operatorii de apă din Europa tratează apa pe care o bem pentru a satisface unele dintre cele mai înalte standarde din lume, asigurându-vă că puteți fi siguri că de fiecare dată când vă deschideți robinetul pentru a lua un pahar de apă, ceea ce consumați este de cea mai înaltă calitate. De asemenea, garantăm că apa care este returnată în mediul înconjurător nu îl va afecta negativ.

 Pentru a proteja și menține sănătoși oamenii și mediul, avem nevoie de o legislație europeană solidă. Putem vedea succesul politicii UE în domeniul apelor din jurul nostru prin apă curată pentru scăldat, mai multă viață în râurile și lacurile noastre și de fiecare dată când bem de un pahar de apă de la robinet. Cu toate acestea, ne confruntăm cu mari provocări. Trebuie luate mai multe măsuri pentru protejarea și conservarea resurselor noastre de apă și a mediului, deoarece apa este amenințată de mai multe surse de poluare. Avem nevoie ca principiul Control la sursă să fie pus în aplicare în mod corespunzător pentru a preveni intrarea poluanților în sistemele noastre de apă. Poluatorii trebuie să plătească pentru a reduce poluarea de care sunt responsabili. Schimbările climatice, de asemenea, cântăresc în această problemă, deoarece pot pune în pericol ciclul apei și, prin urmare, securitatea apelor.

Toate aceste provocări vor avea impact asupra resurselor noastre de apă, a modului în care abordăm tratarea apei și a apelor reziduale, precum și accesibilitatea serviciilor de apă. Avem nevoie de o abordare holistică care să cuprindă acțiuni la nivel european, național și local pentru a întâmpina eficient aceste provocări. Politicile ar trebui să fie coordonate, iar principiile existente, astfel cum sunt consacrate în tratatele UE și  să fie puse în aplicare pe deplin. Deoarece apa este neprețuită, ea trebuie să rămână accesibilă!

Vrem ca viitorul Parlament European și Comisia să ne garanteze moștenirea apelor. Și acum este momentul să facă acest lucru.

Din fericire, o mare parte din legislația europeană referitoare la apă este în concordanță cu o actualizare care oferă oportunitatea pentru politicienii și parlamentarii noștri de a demonstra devotamentul față de resursele noastre de apă și protecția mediului.

În următorii ani, deputații aleși vor avea posibilitatea de a vota legislația instrumentală privind apa, cum ar fi  :

  • Directiva privind apa potabilă
  • Directiva-cadru privind apa
  • Directiva privind epurarea apelor reziduale urbane

Deputații europeni pot proteja oamenii și mediul înconjurător, prin adoptarea de legi pentru introducerea controalelor pentru a preveni folosirea substanțelor chimice în aprovizionarea cu apă și pentru investițiile necesare care vor asigura apă sigura și curată pentru noi și pentru generațiile viitoare. Această protecție este esențială și devine din ce în ce mai urgentă.

Avem nevoie de factorii noștri politici pentru a lua decizii legislative de care vom beneficia noi toți, acum și în viitor.