Evenimente

29 Aug 2023 Printează

EVENIMENTE - Săptămâna Mondială a Apei – Stockholm 2023

În perioada 20 -24 august 2023 capitala Suediei  a găzduit Săptămâna Mondială a Apei 2023 la Centrul de Congrese Waterfront pe 14.000 m2 și cu un program plin de sesiuni pe subiecte de mare actualitate precum inovația, schimbarea comportamentului, tehnologie și guvernare.

Bazându-se pe cele mai recente cunoștințe și experiențe științifice din întreaga lume, s-a discutat mult despre modul în care apa poate fi un instrument puternic pentru a aborda criza climatică, încălzirea globală, pierderea biodiversității, sărăcia și multe alte provocări legate de apă. Au fost aproape 15.000 de participanți din peste 190 de țări; o surpriză plăcută a  fost un număr record de vizitatori femei și de persoane sub 35 de ani.

Unul dintre subiectele prezentate publicului prezent și online a făcut referire la digitalizarea și rolul educației ca un important instrument de schimbare. Diverse sectoare, inclusiv managementul apei, au fost profund transformate de digitalizare. Digitalizarea datelor și internetul aduc cu ele o viziune holistică asupra modului în care revoluția tehnologică modelează interacțiunile umane, nu numai între noi înșine, ci în primul rând cu mediul nostru.

Instrumente precum senzorii de monitorizare, rețelele avansate de comunicații și analizele de date în timp real sunt benefice pentru managementul apei. Aceste instrumente oferă informații mai fiabile care ajută la luarea deciziilor într-un timp mult mai scurt. Instrumentele și strategiile trebuie să fie disponibile tuturor celor care au nevoie categoric de acces la o structură care sprijină cunoștințele pentru toți, și anume, tinerii, persoanele în vârstă, noii profesioniști și cei fără educație formală.

Un alt aspect important discutat în cadrul evenimentului s-a axat pe inovație, care depășește cu mult tehnologia și poate lua multe forme. Cu toate acestea, inovația se poate referi și la aspecte fundamental diferite, cum ar fi crearea de inițiative care mobilizează finanțare la nivel local sau punerea în accent a proiectelor pe comunități și tineri.

În concluzie, Săptămâna Mondială a Apei din Stockholm 2023 a demonstrat clar că există o hotărâre globală de a găsi soluții inovatoare la provocările complexe legate de apă.

Sursa worldwaterweek.org