Evenimente

29 Iun 2020 Printează

EVENIMENT - „Dunărea este regele fluviilor europene” - Napoleon Bonaparte

Pentru prima dată Ziua Dunării a fost marcată la 29 iunie 2004 și a beneficiat de participarea a 13 ţări, a mii de organizaţii şi milioane de locuitori, care trăiesc în bazinul hidrografic al fluviului Dunărea, invitaţi din afara spaţiului dunărean, în cadrul celor peste 1000 de evenimente fastuoase. Fluviul împreună cu afluenţii săi formează cel mai extins bazin hidrografic internaţional din lume, acoperă 817 mii km2, circa o treime din suprafaţa Europei, deţine o parte importantă din comorile naturale ale Europei şi adăposteşte numeroase ecosisteme valoroase. Partea sectorului inferior al fluviului este considerată cea mai bogată în biodiversitate şi, totodată, cea mai vulnerabilă. Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei (după Volga), fiind singurul ce curge de la vest la est. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania şi se varsă în Marea Neagră prin cele 3 braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. În drumul său tranzitează teritoriul a 10 ţări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina) şi 4 capitale europene (Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad). Mai mult de 1/3 din suprafaţa bazinului hidrografic şi aproape 1/2 din lungimea cursului navigabil se găseşte pe teritoriul României, iar de la confluenţa cu râul Prut până la hotarul cu Ucraina (circa 300 m) – pe teritoriul Republicii Moldova.

Din cele mai vechi timpuri Dunărea a fost o cale navală de transport făcând legătura între statele riverane. Apele Dunării se utilizează şi la obţinerea energiei electrice, irigarea terenurilor, pentru aprovizionarea cu apă potabilă şi industrială a oraşelor porturi, asigură un pescuit bogat, precum şi un potenţial cultural-turistic.

Monitorizarea calităţii apei fluviului Dunărea din anul 2016 a fost efectuată conform unui program de supraveghere cu frecvență lunară, pentru investigarea condițiilor generale, trimestrială, pentru investigarea poluanților specifici și semestrială privind investigarea substanțelor prioritare.

Fluviul reprezintă o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă pentru cei peste 115 milioane de locuitori ai acestei regiuni. Comunitățile riverane Dunării se implică în acțiuni ecologice, educative, socio-culturale, sportive și de recreere pentru protejarea acestui fluviu unic în Europa.

Chiar dacă Delta Dunării a fost declarată rezervație a biosferei în anul 1990, atât acest loc cât și altele aflate în lungul fluviului au suferit pierderi considerabile, mai ales în ultimul secol. În prezent, Bazinul Dunării acoperă doar 20% din suprafața lui inițială și doar jumătate din această suprafață mai prezintă caracteristici naturale în adevăratul sens al cuvântului, cealaltă jumătate fiind puternic antropizată prin baraje și îndiguiri.

Manifestări care marchează Ziua Dunării se desfășoară în toate cele 10 state dunărene, unele dintre acestea fiind concentrate pe adoptarea de măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului. În același timp, această zi este dedicată cunoașterii și protejării fluviului care unește Europa de la vest la est.