Evenimente

18 Feb 2020 Printează

Declarații la Constanța - Planeta se află într-o criză a apei

Planeta se află într-o criză a apei, iar lipsa sau reducerea resurselor de apă va conduce în curând la instabilitate politică și socială, a declarat David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, în cadrul unei vizite la Constanța. În același timp, David Saranga a mai spus că relațiile diplomatice dintre Israel și România sunt la cel mai înalt nivel posibil dar și că țara noastră este unul dintre statele Uniunii Europene cele mai apropiate de Israel.

Ambasadorul Israelului în România a efectuat săptămâna trecută o vizită la RAJA SA, operatorul public de apă și canalizare din Constanța, prilej cu care a ținut o conferință de presă.   

“De ce sunt aici, în Constanța? Unul dintre scopurile mele în mandatul meu în România, este să văd cum putem să colaborăm în domeniul economic. Ăsta este viitorul. Relația diplomatică dintre Israel și România este la nivelul cel mai înalt care poate să fie…Vreau să vorbesc puțin despre apă, despre acest concept de apă și cum noi vedem acest interes. Acum, mai mult ca niciodată, observăm un interes sporit la nivel global privind tehnologiile din Israel în domeniul apei. România este pentru noi o prioritate. Țările noastre sunt parteneri naturali, împărtășim aceleași valori democratice precum și aceeași dorință de a face lumea un loc mai bun. România și Israel se bucură de cooperarea care se extinde astăzi în mai multe domenii. Datorită acestei colaborări strânse din ultimii ani avem un număr record de povești de succes din sectoare diferite precum agricultură, IT, medical, energie și securitate. Planeta se află într-o criză a apei, una care va deveni mai severă în perioada următoare. Lipsa sau reducerea resurselor de apă va conduce în curând la instabilitatea politică și socială, deplasarea populațiilor și schimbări de paradigmă. Chiar dacă această criză a apei se suprapune cu probleme mult discutate ale schimbărilor climatice, acestea sunt diferite în multe aspecte. Criza apei este mai acută și mai concretă pentru că se concentrează pe o singură resursă fără de care umanitatea nu poate supraviețui. România este bogată în resurse de apă pentru moment, însă viitorul trebuie asigurat. Trebuie să ne gândim cum să gestionăm și să folosim concret această bogăție pe care o aveți”, a mai declarat David Saranga.

În ceea ce privește succesul Israelului în domeniul inovațiilor, David Saranga a spus că lipsurile țării sale au dezvoltat creativitatea:

“Israelul este o țară a inovațiilor. Acolo unde creativitatea întâlnește nevoile. Lumea întreabă: care este secretul succesului Israelului. Și răspunsul meu este mereu: Nu am avut o altă alternativă. Când există o lipsă, atunci am avut nevoie să fim creativi. Și asta este adevărat în orice domeniu, mai ales în domeniul apei. Astăzi Israelul contribuie foarte mult la nivel global pentru rezolvarea problemelor de managementul apelor uzate, filtrare a apei, desalinizarea precum și optimizarea rețelelor de apă.  Israelul are foarte multe soluții inovatoare, care pot fi de folos omenirii”, a declarat David Saranga, ambasadorul statului Israel în România, cu ocazia vizitei pe care a avut-o la Constanța.

Sursa info-sud-est.ro