Evenimente

19 Nov 2019 Printează

19 noiembrie 2019 - Ziua Mondială a toaletelor

Ziua Mondială a toaletelor este sărbătorită pe 19 noiembrie în fiecare an și se referă la o acțiune inspirată pentru a conștientiza globalul criza de salubrizare. Înființată de Organizația Mondială a Toaletelor în 2001, Ziua Mondială a toaletelor a fost făcută în 2013 -  zi oficială de către ONU.

Tema Zilei Mondiale a toaletelor 2019 este „Nu lăsăm pe nimeni în urmă ”, care este promisiunea centrală a anului 2030. Anul acesta  accentul se pune pe faptul că o toaletă nu este doar o toaletă ci este un salvator de viață, un demn protector și un creator de oportunități. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă și să încercăm să extindem accesul la toaletele sigure, pentru că oricine ești și oriunde te-ai afla, salubritatea este dreptul tău ca om.

Oamenii săraci și marginalizați sunt mult mai expuși la lipsa de servicii de salubritate gestionate în condiții de siguranță și deseori se confruntă cu multe forme de discriminare.

Conform UNICEF 2019 4,2 miliarde de oameni trăiesc fără salubritate gestionată în siguranță, iar la nivel global, cel puțin 2 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu materii fecale.

Sănătatea inadecvată este estimată a provoca 432.000 de decese diareice în fiecare an și este un factor major în boli precum viermii intestinali. Copiii sub vârsta de cinci ani care trăiesc în țările afectate de conflictul prelungit sunt, în medie, de aproape 20 de ori mai susceptibili să moară din cauza bolilor diareice cauzate de lipsa apei sigure, igienizării și igienei decât a violenței directe.

La ora actuală, 4 miliarde de oameni nu au acces la servicii sanitare de bază, fiind nevoiţi să îşi facă nevoile în natură.

Lipsa sistemelor de canalizare şi epurare are implicaţii mai largi, atenţionează medicii. Urina şi fecalele contaminează sursele de apă, provocând îmbolnăviri şi chiar decese.

Pentru a „nu lăsa pe nimeni în urmă”, trebuie să ne orientăm eforturile spre includerea persoanelor care au fost marginalizate sau ignorate la acest capitol atât de important. Aceste categorii de  oameni sunt cei care suferă adesea de cele  mai grave probleme de  sănătate, ca consecință a  unei igienizări inadecvate. Asigurarea igienizării pentru cei rămași în urmă nu este doar o măsură de prevenție pentru sănătatea lor, cât pentru comunitate, ca un întreg, per total.

Evoluția toaletelor

La început gândite ca spații comune, unde oamenii și socializau în timp ce își făceau nevoile, toaletele publice s-au transformat treptat în ceea ce sunt azi. Cu toate că ideea toaletelor este atât de veche, precursorul vasului de toaletă actual a fost creat abia în anul 1596, când Sir John Harrington (1561-1612), a publicat la Londra un studiu în care a descris un prototip al toaletei la care se trage apa, prototip instalat în casa sa din Kelston. Nașa cercetătorului, Elisabeta I a Marii Britanii, a fost prima care a beneficiat de vasul instalat în casă, însă regina nu a folosit niciodată toaleta pe motiv că făcea prea mult zgomot atunci când trăgea apa. Au mai trecut mulți ani și o nouă invenție s-a adăugat prototipului pentru a câștiga în popularitate. Rezervorul cu mâner a fost inventat de Alexander Cummings abia în anul 1775. Inventatorul Joseph Bramath i-a ataşat apoi toaletei sistemul de valvă cu flotor, trei ani mai târziu, adică în anul 1778, iar designul vasului începea treptat să semene cu cele din prezent.

 

Sursa worldtoiletday.info