Evenimente

04 Dec 2020 Printează

06 - 12 decembrie - Săptămâna națională de conștientizare a spălării mâinilor

Săptămâna națională de spălare a mâinilor este sărbătorită în prima jumătate a lunii decembrie și este dedicată ajutării oamenilor să rămână sănătoși prin spălarea corectă a mâinilor. Practicarea unei bune igiene a mâinilor este un mod simplu, dar eficient de prevenire a infecțiilor. Spălarea regulată a mâinilor poate preveni răspândirea germenilor.

Igiena personală începe și se termină cu mâinile noastre. Și, deși suntem învățați de mici să ne spălăm pe mâini cât de des posibil și să ne amintim că microbilor nu le pasă ce oră din zi este. Un lucru este sigur - mâinile curate previn bolile. Deci, este deosebit de important să învățați elementele de bază despre igiena mâinilor. Germenii se pot răspândi de la alte persoane sau de pe diverse suprafețe atunci când vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate, în timp ce consumați alimente și băuturi cu mâinile nespălate sau când atingeți o suprafață sau un obiect contaminat. Când germenii care ajung pe mâini nu sunt spălați, aceștia pot fi trecuți de la persoană la persoană extrem de ușor și pot îmbolnăvi alți oameni.

Vă reamintim câteva sfaturi și informații la îndemână tuturor, pentru a avea mâini cât mai curate:

  • Fă-o corect  - experții recomandă spălarea mâinilor cu săpun și apă curată timp de cel puțin 20 de secunde. Asigurați-vă că obțineți o spumă bună și curățați partea din spate a mâinilor, între degete și sub unghii. Uscați-le cu un prosop curat.
  • Memorați cei cinci pași -  udați, spumați, curățați, clătiți, uscați.
  • Respectați cele patru principii:

1) Spălați-vă mâinile când sunt murdare și înainte de a mânca;

2) Nu tușiți în mâini;

3) Nu strănutați în mâini;

4) Nu vă atingeți cu mâna, dacă nu sunteți curați, ochii, nasul sau gura.

De asemenea, asigurați-vă că vă curățați mâinile după ce v-ați atins masca; la intrarea și ieșirea dintr-un loc public și după ce ați atins un obiect sau o suprafață care poate fi frecvent atinsă de alte persoane. Deci, corect și cât mai des posibil, cu apă și săpun.

 Spălându-ne pe mâini, rămânem sănătoși!