Comunicate de presa

15 Oct 2020 Printează

Ziua internațională de spălare a mâinilor - 15 octombrie 2020

Spălarea mâinilor a devenit o practică obișnuită pe care o faceți în fiecare zi, dar pe 15 octombrie ar trebui să vă gândiți puțin mai mult, deoarece este ziua internațională de spălare a mâinilor. Până la apariția COVID-19, spălarea mâinilor și importanța sa în prevenirea răspândirii bolilor este ceva la care majoritatea dintre noi probabil nu ne-am gândit prea mult. Dar pandemia globală a arătat  importanța spălării mâinilor, ceea ce înseamnă că această zi are acum o relevanță suplimentară, chiar dacă există din anul 2008.

Ziua internațională de spălare a mâinilor a fost fondată de Global Handwashing Partnership ca o oportunitate de a proiecta și implementa modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun, în special în perioadele critice.

Prima zi internațională de spălare a mâinilor a avut loc în anul 2008. De atunci, comunitatea, precum și liderii și influenții naționali au folosit această sărbătoare internațională pentru a răspândi conștientizarea valorii mâinilor curate. Este într-adevăr un mesaj valoros, spălarea mâinilor este o practică atât de simplă, dar chiar poate face diferența și poate salva vieți.

În perioada pandemiei de COVID-19, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat noi recomandări şi linii directoare care stipulează că facilităţile de igienă trebuie să se regăsească la intrarea în toate clădirile comerciale publice şi private în toate centrele de transport majore (staţii de autobuz, gări, aeroporturi şi porturi maritime) şi în pieţe, magazine, lăcaşuri de cult, unităţi sanitare publice şi şcoli. Înainte de pandemie, facilităţile pentru igienizarea mâinilor în locurile publice nu au fost o prioritate pentru guverne sau sectorul privat. Pandemia COVID-19 a declanşat o mulţime de inovaţii la nivel local, în special în zona instalaţiilor pentru igienizarea mâinilor "fără atingere", pentru a minimiza contaminarea încrucişată.

Mișcarea generată de această zi internațională de spălare a mâinilor este în continua creștere, ea fiind susținută de tot mai multe școli, guverne, instituții internaționale, companii private, organizații ale societății civile și multe altele.

Tema din 2020 este "Igiena mâinilor pentru toţi!"

Istoric

2019 - Mâinile curate pentru toți. Tema din 2019 pentru Ziua Globală a Spălării mâinilor a fost „Viața este mai bună cu mâinile curate”. Campania de igienă a vizat adulții care sunt părinți și îngrijitori, subliniind importanța spălării mâinilor.

2008 - Prima Zi internațională de spălare a mâinilor. Peste 120 de milioane de copii din întreaga lume s-au spălat pe mâini cu săpun în peste 70 de țări.

Anii 1980 - Începutul - Parteneriatul global pentru spălarea mâinilor a creat Ziua internațională de spălare a mâinilor la Săptămâna Mondială a Apei din Stockholm, Suedia.

Anii 1980 - Spălați-vă pe mâini! Primele reglementări privind igiena mâinilor au fost publicate la nivel național.

 Sursa  nationalday.com