Comunicate de presa

31 Iul 2019 Printează

O etapă importantă pentru POIM 2014-2020. A fost elaborat Studiul de Fezabilitate și se lucrează la elaborarea Aplicației de Finanțare

Pentru că ne dorim să asigurăm servicii de cea mai bună calitate, investim în infrastructură, atât din surse proprii cât și prin intermediul proiectelor cu finanțare din fonduri europene. În acest moment S.C. VITAL S.A. derulează cel mai mare proiect pe fonduri europene din județul Maramureș, valoarea estimată a investițiilor este de 249.370,03 mii euro, din care 85% sunt din Fondul de coeziune, 13% de la bugetul de stat, iar 2% din bugetul local, prin contribuția autorităților locale.

Proiectul “Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare  a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Maramureș, în perioada 2014-2020 ”, Cod SMIS 2014+ 123224, este derulat de către S.C.VITAL S.A și cofinanțat  din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM), Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condițiile de management eficient al resurselor, Prioritate de investiție 3.2 – Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației.

Proiectul are ca obiectiv elaborarea documentației de finanțare pentru Proiectul regional de dezvoltare  a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Maramureș, în perioada 2014-2020. A fost elaborat Studiul de Fezabilitate și se lucrează la elaborarea Aplicației de Finanțare.

Investițiile promovate, rezultate urmare a evaluării conform criteriilor de finanțare, sunt estimate la  valoarea de 249.370,03 mii euro și au ca scop îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată, spre beneficiul mediului și al populației, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformare a României în Tratatul de Aderare.

Zona țintă a proiectului o reprezintă cele  32 de UAT-uri din județul Maramureș ( 2 municipii, 8 orașe și 22 de comune) și 16 sisteme de alimentare cu apă și 29 sisteme de canalizare identificate conform Listei de Investiții Prioritare din Master Planul actualizat și care au fost incluse în prezentul proiect. Principalele rezultate urmărite, Obiectiv Specific 3.2 POIM, sunt:

  • Ape uzate urbane colectate și epurate (din perspectiva încărcării biodegradabile) pentru toate aglomerările mai mari de 2000 de locuitori, dându-se prioritate aglomerărilor peste 10.000 de locuitori.
  • Serviciul public de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, extins la populația din localitățile cu peste 50 de locuitori.

Investițiile promovate în cadrul acestui proiect sunt împărțite pe două categorii. O categorie, în valoare de 119.861,04 mii euro, se adresează alimentării cu apă și cuprinde  511 km de reabilitare și extindere rețele apă potabilă, 35 rezervoare de stocare apă (construcții noi și reabilitate), 23 stații de tratare/dezinfecție, precum și 8 surse de apă. Cea de-a doua categorie se referă la partea de canalizare, are o valoare de investiții de 129.508,99 mii euro și cuprinde 402  km rețele de canalizare, extindere și reabilitare, 11 stații de epurare (construcții noi  și reabilitare/extindere), dar și o instalație de tratare în cadrul Stației de Epurare Baia Mare, care va prelua nămolul din toată aria de operare a societății VITAL S.A.

Beneficiarii finali ai investițiilor promovate în cadrul acestui proiect sunt în acest moment 32 de Unități Administrativ Teritoriale din județul Maramureș: Baia Mare, Sighetu Marmației, Baia Sprie, Cavnic, Seini, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Tăuții Măgherăuș, Ulmeni, Vișeu de Sus, Ardusat, Bistra, Bocicoiul Mare, Cicârlău, Câmpulung la Tisa, Coltău, Copalnic Mănăștur, Dumbrăvița, Groși, Groșii Țibleșului, Mireșu Mare, Poienile de Sub Munte, Recea, Remetea Chioarului, Remeți, Rona de Jos, Săcălățeni, Satulung, Șișești, Suciu de Sus, Vadu Izei, Sarasău.

În ceea ce privește investițiile la nivelul municipiului Baia Mare putem menționa că ele se referă atât la apa potabilă cât și la apa uzată.

  • valoarea lucrărilor la apă potabilă este estimată la aproximativ 18.656,02 mii euro și cuprinde 1.354 m reabilitare și extindere sisteme de alimentare cu apă, 14.432 m reabilitare conducte de transport apă potabilă, 3.896 m reabilitare rețele de distribuție apă potabilă, 112 m extindere rețele de distribuție apă potabilă și o stație de pompare apă potabilă.
  • investițiile la apa uzată se ridică la 21.733,03 mii euro și se referă la 6.477 m extindere rețea de canalizare, 17.265 m reabilitare rețea de canalizare, 3.635 m reabilitare colector canalizare, 492 m conductă de refulare, o stație de pompare apă uzată SPAU 1 și o instalație de tratare a nămolului, în cadrul Stației de Epurare Baia Mare.

Valoarea lucrărilor în municipiul Baia Mare este estimată la aproximativ 40.389,06 mii euro, iar acestea sunt cuprinse în cadrul PROIECTULUI REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ ÎN JUDEȚUL MARAMUREȘ.

Ziua Mondială a Apei 2024

În viața noastră profesională, ne putem asigura că toate activitățile noastre se desfășoară în mod responsabil, cu protejarea resurselor de apă și a ecositemelor, conform(...)

18 Mar 2024 Citește mai mult