Comunicate de presa

12 Iul 2021 Printează

Elevii de la Colegiul Tehnic ” C.D. Nenițescu” Baia Mare au vizitat obiectivele societății VITAL S.A.

Odată cu ridicarea restricțiilor am avut bucuria de a redeschide porțile obiectivelor noastre către cei care doresc să descopere mai îndeaproape activitatea desfășurată de colegii noștri. Elevii clasei a IX-a și a X-a din cadrul Colegiului Tehnic ” C.D. Nenițescu” Baia Mare, specializarea Protecția  Mediului, însoțiți de doamnele profesoare Rad Lăcrimioara și Clapa Maria au efectuat două vizite la obiectivele societății VITAL S.A.

Prima vizită a fost efectuată la Stația de epurare a apei uzate care desevește municipiul Baia Mare. Aici elevii au putut observa mai îndeaproape care sunt etapele prin care trece apa uzată, înainte de a ajunge în râul Săsar. Vizita a început cu prezentarea etapei mecanice unde elevii au văzut cum apa uzată trece prin grătare ce rețin diferitele obiecte ce ajung în rețeaua de canalizare. Prezența obiectelor de îmbrăcăminte, a pungilor din plastic, a scutecelor, șervețelelor umede, jucăriilor sau a altor obiecte i-au determinat pe elevi să constate că mulți dintre băimăreni confundă canalizarea cu coșul de gunoi. Apoi, colegii noștri le-au prezentat elevilor  bazinele de separare a grăsimilor, decantoarele și linia de tratare a nămolului, iar mai apoi rezervorul de biogaz și dispeceratul stației de epurare, locul de unde este controlat și coordonat prin sistem SCADA întregul proces tehnologic de epurare a apelor uzate.

Cea de-a doua vizită a fost la Stația de tratare a apei din Baia Mare, unde elevii au aflat care este sursa de captare a apei și  traseul urmat ca să ajungă în staţia de tratare. Elevii și-au manifestat în mod deosebit interesul pentru laboratorul de apă  potabilă cu aparatura din dotare, pentru clădirea principală cu filtrele de apă, precum și pentru camera de comandă și control, de unde se monitorizează pe calculatoare funcționarea întregii stații de tratare a apei.

În urma vizitelor efectuate la cele două obiective ale societății VITAL S.A., elevii s-au declarat încântați de experiența și de cunoștințele pe care le-au acumulat.