Comunicate de presa

13 Aug 2014 Printează

Precizări funcționare Stație de epurare

S.C. VITAL S.A.,  prin Procesul verbal de contravenție nr.9202294 din 11.08.2014, întocmit de Comisariatul județean Maramureș din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, a fost sancționată contravențional cu plata unei amenzi de 50.000 lei din cauza funcționării la parametri reduși a stației de epurare care deservește municipiul Baia Mare.

Facem cunoscut,  pe această cale,  că S.C. VITAL S.A.  nu este responsabilă pentru situația creată din cauza funcționării doar a treptei primare la stația de epurare din Baia Mare, răspunderea revenind în principal C.N.M.P.N REMIN S.A pentru următoarele motive:

  • Din galeria de mină situată la capătul străzii Iuliu Maniu din Baia Mare, lucrare minieră în conservare aflată în patrimoniul și administrarea C.N.M.P.N REMIN S.A., se evacuează (prin racordare neautorizată) ape de mină în rețeaua de canalizare menajeră municipală care ajung  în stația de epurare Baia Mare. Aceste ape de mină conțin minerale grele în concentrații peste limitele admise, impurificatori care ulterior se regasesc în nămolul rezultat în procesul tehnologic de epurare. Notificările repetate ale societății noastre adesate REMIN de a identifica o altă soluție privind descărcarea respectivelor ape de mină, astfel încât ele să nu ajungă în rețeaua publică de canalizare, nu au avut niciun ecou.
  • Nămolul rezultat în activitatea stației de epurare cu conținut de metale grele nu poate sa fie valorificat datorită acestor încărcări cu metale grele, neconforme cu normele legale. Rețetele clasice de valorificare a acestuia, cele materiale (în agricultură, fabricarea cimentului), cele energetice (fermentarea anaerobă, incinerarea, gazeificarea) respectiv depozitarea acestora nu au putut fi puse în practică, conținuturile în arsen, plumb, zinc, cupru etc, peste limitele prevazute de normele de mediu constituind motivul principal pe care toți potențialii nostri parteneri contractuali le invocă.
  • Zilnic, la stația de epurare Baia Mare, în condițiile funcționării la parametrii maximi (treapta mecanică plus treapta biologică)  s-ar produce aproximativ 25 – 30 tone de nămol, care ar trebui să fie valorificat după rețetele clasice, volume apreciabile pentru care, deocamdată, datorită concentrațiilor de metale grele, nu există soluții de utilizare.
  • Eliminarea metalelor grele din apele de mină/nămolul rezultat din stația de epurare ar reprezenta varianta care ar permite folosirea nămolului conform strategiei naționale privind managementul nămolului și implicit  respectarea de către S.C. VITAL S.A. a condițiilor impuse în autorizațiile de mediu.

În situația în care Compania REMIN S.A. nu va da de urgență curs solicitărilor noastre, ne rezervăm dreptul să întreprindem toate demersurile legale privind promovarea intereselor comunității băimărene  în ceea ce privește rezolvarea unei probleme de mediu extrem de importantă.

Ziua Mondială a Apei 2024

În viața noastră profesională, ne putem asigura că toate activitățile noastre se desfășoară în mod responsabil, cu protejarea resurselor de apă și a ecositemelor, conform(...)

18 Mar 2024 Citește mai mult