Comunicate de presa

23 Sep 2014 Printează

Achiziționarea capacelor metalice aspru pedepsită de legislație

Furtul capacelor căminelor de canalizare, a căminelor de apometre sau gurilor de scurgere/vizitare reprezintă o problemă cu care S.C. VITAL S.A. se confruntă an de an. Pe lângă costurile ridicate cu înlocuirea acestora, lispa acestor elemente din infrastructura de apă canalizare poate produce evenimente sau accidente cu victime omenești.

În anul 2013, peste 650 astfel de capace din fontă, beton sau tablă au fost înlocuite de societate ca urmare a furtului sau distrugerii acestora. În urma sesizărilor cetățenilor sau a constatărilor echipelor din teren anul trecut au fost înlocuite 39 capace cămine rețele apă, 168 plăci de beton la căminele de canal, 192 de capace din tablă la căminele de rețele apă, 129 grătare de tablă la gurile de scurgere și alte 126 capace de cămine cu contoare apă.

Costurile pentru înlocuirea capacelor deteriorate sau lipsă se ridică la aproape 120.000 lei, prețurile unui singur capac sau grătar variind între 175 lei și 275 lei.

În cazul furturilor, acestea sunt săvârșite în majoritatea cazurilor cu scopul valorificării componentelor la societățile care realizează activități de colectare a deșeurilor industriale reciclabile. Dorim să tragem un semnal de alarmă pe această cale, atât persoanelor care săvărșesc aceste furturi cât și societăților care se ocupă de achiziționarea acestor componente, că aceste fapte sunt aspru pedepsite de Legea 38/7 aprilie 2014 de modificare a Ordonanţei de urgenţă nr. 31/2011 privind interzicerea achiziţionării de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora. Aceasta prevede, printre altele, la art. 1 “(1) : Se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora utilizate în (…) infrastructura pentru furnizarea utilităţilor de energie electrică, apă-canal, (…) de tipul (…) capacelor căminelor de vizitare sau părţilor componente şi altele asemenea“ .
Nerespectarea acestor interdicții constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 100.000 lei și 150.000 lei, și duce chiar la anularea autorizaţiei de colectare a deșeurilor industriale. Mai mult decât atât, “(5) Contravenientul are obligaţia de a achita, pe lângă amenda contravenţională, şi un tarif cu titlu de tarif de despăgubire, în cuantum egal cu valoarea elementelor în cauză, menţionate la alin. (1), şi a manoperei aferente.” (art. 1 (5) Legea 38/7 aprilie 2014“.

În situația în care observați lipsa acestor elemente de infrastructură, sau deteriorarea lor anunțați dispeceratul S.C. VITAL S.A. la numerele de telefon 0262/215150,1,2. Societatea VITAL S.A. încearcă să remedieze în cel mai scurt timp astfel de probleme semnalate, pentru ca ignoranța unor semeni să nu pericliteze viețile celorlalți.

Ziua Mondială a Apei 2024

În viața noastră profesională, ne putem asigura că toate activitățile noastre se desfășoară în mod responsabil, cu protejarea resurselor de apă și a ecositemelor, conform(...)

18 Mar 2024 Citește mai mult