Apa în lume

04 Feb 2021 Printează

Lacurile de sodă din Kenya

Lacul Bogoria din regiunea Kenia Rift Valley este un lac de sodă - extrem de sărat și alcalin, incapabil să susțină peștii. Are o semnificație spirituală și culturală profundă pentru oamenii endoroizi, care i-au fost custodi de secole. Dar abia în ultimii ani și-au dat seama că stau pe o potențială mină de aur.

Lacul - renumit pentru flamingo și gura de apă dulce - conține microbi și microorganisme rare din care pot fi produse enzime valoroase. Acestea au fost recoltate și utilizate de companiile din Europa și Statele Unite pentru antibiotice, detergenți și pentru vopsirea țesăturilor. Unele dintre aceste companii  au fost supuse unor procese pentru că nu au împărtășit beneficiile financiare ale Kenya.

Protocolul de la Nagoya

În 2014, Kenya a ratificat Protocolul de la  Nagoya , un acord global care implementează accesul și partajarea beneficiilor resurselor genetice pentru cercetarea și dezvoltarea biotehnologiei. Protocolul își sărbătorește a 10-a aniversare anul acesta.

Cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și a Facilității pentru Mediu Global, din 2014, Kenya Wildlife Service lucrează cu cercetătorii kenieni pentru a identifica componentele active din Lacul Bogoria și Lacul Magadi pentru a dezvolta substanțe organice viabile din punct de vedere comercial pentru prelucrarea textilelor și biopesticide.

„Oamenii de știință kenyeni izolează enzimele pentru prelucrarea textilelor - transformând bumbacul în fire și apoi în țesături - pentru a înlocui substanțele chimice anorganice, cum ar fi soda caustică, care sunt utilizate în prezent. Utilizarea biopesticidelor pentru agricultură este o a doua linie de cercetare ”, spune Levis Kavagi, un expert UNEP în domeniul biodiversității, care a lucrat îndeaproape cu proiectul.

În conformitate cu Protocolul de la Nagoya, cercetătorii - de la Universitatea din Nairobi, Universitatea de Agricultură și Tehnologie Jomo Kenyatta și Universitatea Moi - au fost obligați să obțină „consimțământul informat prealabil” din partea comunității locale printr-un proces consultativ structurat.

„Protocolul de la Nagoya asigură că nimeni nu este lăsat în urmă. El solicită incluziunea comunităților locale și a tuturor părților interesate, cu atenție la nevoile femeilor, copiilor și ale persoanelor cu dizabilități ”, a declarat Juliette Biao, șefa biroului regional PNUM pentru Africa.

Lucrul cu comunitățile locale

UNEP a lucrat îndeaproape cu comunitatea Endorois, care locuiește în jurul lacului Bogoria și a contribuit la acest proiect.

„Sprijinul acordat de UNEP a ajutat comunitatea Endorois să își pregătească protocolul biocultural care va ghida angajamentul nostru cu cercetătorii și alți utilizatori de resurse”, a declarat Eric Kimalit, președintele comunității Endorois.

Kavaka Mukonyi, director la Kenya Wildlife Authority, care a fost implicat în proiect încă de la înființarea sa, a declarat: „Călătoria către protocolul Nagoya nu a fost ușoară. Dar rezultatele sunt încurajatoare. Consimțământul informat prealabil și termenii conveniți reciproc, dezvoltați în cadrul proiectului, sunt folosiți ca modele de alte țări africane în sistemele lor naționale de acces și partajare a beneficiilor.”

Parteneri din sectorul privat

Două firme din sectorul privat au testat viabilitatea comercială a componentelor biologice active ale lacurilor în procesarea textilelor și biopesticidelor.

Una dintre ele desfășoară studii de teren și va lansa în curând studii de aplicare a agricultorilor asupra biopesticidelor dezvoltate în cadrul proiectului. Testele sunt necesare înainte ca un biopesticid să fie aprobat pentru uz comercial.

Universitatea din Nairobi a identificat enzime care pot fi utilizate în prelucrarea pielii și a textilelor folosind tehnici avansate de laborator.

„Acum este posibil să transformăm pieile în piele folosind enzime ecologice și cu acțiune rapidă, care pot evita poluarea mediului cauzată de substanțele chimice utilizate în producția de piele”, spune Francis Mulaa de la Universitatea din Nairobi, unul dintre cercetătorii enzimelor textile. „Lucrăm îndeaproape cu Institutul de Cercetări Industriale din Kenya și o firmă din sectorul privat, pentru a extinde enzimele pentru prelucrarea textilelor.”

Depozitarea probelor

În cadrul proiectului, Kenya a înființat un centru de stocare și clasificare a probelor la Universitatea de Agricultură și Tehnologie Jomo Kenyatta, cu echipamente de laborator de ultimă generație. Cercetătorii - locali și străini - sunt obligați să depună eșantioanele în centru - ceea ce va ajuta la urmărirea surselor de materiale genetice și la urmărirea proprietății intelectuale și a brevetelor de utilizare.

Succesul proiectului a atras, de asemenea, atenția guvernatorilor din alte două județe kenyene - Kakamega și Laikipia - care încearcă să reproducă politicile pentru a aduce beneficii populațiilor lor locale.

Sursa worldwetlandsday.org