Anunțuri publice

25 Mar 2021 Printează

Un mediu înconjurător cât mai VERDE înseamnă AER CURAT ȘI SĂNĂTATE PENTRU TOȚI!

În primăvara acestui an societatea VITAL S.A. a demarat o acțiune de plantare arbori în cadrul Stației de Epurare a Apelor Uzate din Baia Mare. Acțiunea se desfășoară în perioada 15 martie-15 aprilie și  se corelează campaniei „Luna Plantării Arborilor” și Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită pe 22 Martie.

Luna Plantarii Arborilor este unul din cele mai importante evenimente ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România „Luna plantarii arborilor” datează din anul 1936.

Acțiuni de acest gen au mai fost organizate de către societatea noastră cu ocazia Zilei Mondiale a Apei și în anii precedenți, însă acestea au fost în parteneriat cu diferite instituții sau organizații. În anul 2019, elevii din cadrul Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare în parteneriat cu societatea VITAL S.A.  au plantat 30 de puieți de brad, materialul săditor fiind pus la dispoziția școlii de către Direcția Silvică Baia Mare.

Din păcate, noile restricții nu ne-au permis să implicăm și alte persoane în acest proiect, prin urmare acțiunea de plantare s-a realizat doar cu angajații societății VITAL. Pe fondul pandemiei de coronavirus, la acțiunile de plantare din acest an au fost respectate toate măsurile sanitare și de distanțare fizică.

Până la această dată, în incinta Stației de Epurare a Apelor Uzate, din Baia Mare, au fost plantați 180 de salcâmi, tei, brazi și alte specii de arbori care se pretează la solul existent. Fiecare arbore plantat are efecte benefice asupra mediului și contribuie la ionizarea aerului, distruge microbii prin emanaţii de fitoncide, deţine funcţii estetice si recreative deosebite, înfrumusețând peisajul stației.

Considerăm că astăzi, mai mult decât oricând, fiecare dintre noi trebuie să se implice în acţiuni menite a proteja mediul înconjurător, a recrea natura în care plantele şi copacii să-şi regăsească locul binemeritat. Dacă fiecare dintre noi plantează azi un copac sau o plantă, mâine vom respira un aer mai curat, iar natura ne va răsplăti! Totodată, plantările contribuie la captarea dioxidului de carbon, pădurile fiind considerate printre cele mai importante depozite de dioxid de carbon. Se estimează că fiecare copac plantat neutralizează în medie 5,5 kg dioxid de carbon pe an.