Anunțuri publice

08 Iul 2021 Printează

Canalizarea NU e coșul de gunoi!

Societatea VITAL S.A face din nou un apel către utilizatorii serviciilor noastre de canalizare, în sensul că ar trebui să acorde o mai mare atenție la folosirea acestora, dar mai ales să evite aruncarea de șervețele umede, pamperși, articole de igienă personală, lenjerie intimă, ambalaje din carton sau plastic, uleiuri, grăsimi sau substanțe chimice în canalizare!

A beneficia de  canalizare este un lucru normal, dar și VITAL. De aceea, utilizarea incorectă a acesteia, atrage după sine grave probleme pentru societate: înfundarea sistemului cu deșeuri care nu au cum să fie transportate către stația de epurare a orașului, lucru ce produce un disconfort utilizatorilor, dar și societății. Odată cu înregistrarea temperaturilor ridicate și a consumului redus de apă – mulți oameni fiind plecați din oraș pe perioada verii – se simte prezența unui miros neplăcut produs de degradarea materiilor organice care stagnează în conducte.

Deși am desfășurat numeroase campanii de conștientizare, o bună parte dintre utilizatori continuă să folosească canalizarea pe post de coș de gunoi. Este o utilizare total greșită, care a atras în ultimele șase luni ale anului 2021 peste 1.100 de intervenții la canalizarea din municipiul Baia Mare.

Un mediu sănătos începe acasă

Sănătatea noastră și a copiilor noștri poate fi pusă în pericol prin aceste obturari ale sistemului de canalizare, care pot deveni focare de infecții. Pentru funcționarea proastă a canalizării de vină sunt, însă, de cele mai multe ori, resturile alimentare, deșeurile menajere sau din plastic care nu au ce căuta acolo și favorizează formarea depunerilor pe pereții conductelor, a dopurilor, înfundarea canalului, acumularea de materii care fermentează, etc. Uleiurile și grăsimile, în mod special, se lipesc de pereţii conductelor, râncezesc şi miros urât. În plus, în combinație cu alte resturi alimentare, acestea formează depuneri solide, foarte rezistente, care aderă la pereții conductelor.

Preocuparea și atenția vizavi de deșeurile pe care le generăm, dar și tendința de schimbare de comportamentului utilizatorilor în acest sens, au fost dintotdeauna prioritățile noastre, spre exemplu colectarea și predarea uleiului alimentar uzat pentru reciclare, așa cum am susținut și promovat în cadrul campaniei - Pentru sănătate, pentru tine, pentru noi … RECICLEAZA ULEIUL ALIMENTAR UZAT.

Vă reamintim că societatea VITAL are un program regulat de mentenanță preventivă a canalizării, pentru a evita blocajele și refularea apei uzate din canalizare. Mai multe detalii găsiți aici https://www.vitalmm.ro/ro/actiuni-in-desfasurare

În speranța că veți înțelege corect solicitarea noastră, vă mulțumim anticipat și meționăm că fără ajutorul dumneavoastră în acest sens, este foarte dificil să vă oferim un serviciu de canalizare așa cum ni-l dorim cu toții!

Totodată, vă prezentăm câteva imagini cu ceea ce am colectat din rețelele de canalizare ale municipiului Baia Mare.