Cum protejăm rețelele de canalizare?

Rețeaua de canalizare asigură transportul apelor uzate menajere și industriale și a apelor pluviale către stația de epurare, acolo unde aceste ape sunt tratate astfel încât să îndeplinească indicatorii de calitate prevăzuți în normative și apoi descărcate în emisar. Din acest motiv, canalizarea reprezintă un serviciu extrem de important în exploatare de care depinde și sănătatea noastră, dar și păstrarea unui mediu înconjurător curat.

Funcționarea în condiții corespunzătoare a sistemului de canalizare depinde în mare măsura de modul în care noi cetățenii respectăm normele elementare cu privire la apele uzate deversate. Pentru a preveni înfundarea rețelelor de canalizare și a vă feri de pericolul refulării canalizării în beciuri sau chiar în locuințe urmați următoarele indicații:

  • nu aruncați servețele umede/ parfumate în toaletă
  • nu aruncați obiecte de igienă personală (tampoane, bețișoare pentru urechi, discuri demachiante) în toaletă
  • nu aruncați scutecele în toalete sau în gurile de canalizare
  • nu aruncați articole de îmbrăcăminte în toaletă (din păcate, se înregistrează cazuri frecvente)
  • nu aruncați jucării sau alte obiecte gen pieptene, lamă de ras în toaletă nu aruncați ulei folosit în scurgerea de la chiuvetă sau toaletă
  • nu aruncați mâncare în toaletă sau chiuvetă
  • nu aruncați păr în gurile de scurgere – obturează și blochează conductele

Informăm utilizatorii serviciului, că este interzisă deversarea în sistemul de canalizare a gunoiului menajer, a uleiurilor uzate și a produselor inflamabile, a grăsimilor, a oricăror corpuri solide, sau orice materi în suspensie a căror cantitate, mărime și natură provoacă depuneri sau stânjenesc curgerea normală afectând astfel buna funcționare a rețelei de canalizare. Substanțele toxice sau nocive care, singure sau în amestec cu apa din canalizare, pot pune în pericol personalul de exploatare al rețelei de canalizare și al stației de epurare nu vor fi nici ele deversate în rețea.

În cazul în care observați că rețeaua exterioară de canalizare este înfundată sau gurile de scurgere sunt obturate, anunțați angajații societății VITAL, apelând numerele de telefon de la dispecerat: 0262/215150, 1, 2 și 0362/401052, 3, 0372752661 serviciu disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână.