VIZIUNE - Colete livrate prin sistemul de canalizare?

Aceasta e viziunea designerului Philip Hermes, care a imaginat un sistem de transport urban subteran, pentru a scăpa de întârzierile provocate de trafic.

Sistemul ar folosi conductele de canalizare deja existente sub orașe, instalând în acestea o rețea de șine electrificate. Coletele expediate, închise în capsule etanșe, ar călători pe șine de mare viteza și ar fi depuse, în câteva minute, în anumite stații, de unde ar fi ridicate de destinatari.

Sistemul automatizat ar putea transporta pachete având cel mult mărimea unei cutii de pantofi – nu-i prea mult, dar ar fi suficient pentru a expedia, de pildă, documente sau cărți.


Sistemul, numit UrbanMole (“cârtița urbană”) ar fi mult mai rapid și mai sigur decât livrarea cu ajutorul curierilor pe biciclete sau scutere, care reprezintă o problemă în traficul aglomerat al orașelor.

Ideea e interesantă, motiv pentru care a luat premiul al doilea la competiția Vision Works, dar proiectul ridică probleme dificile, legate de infrastructură și de… igienă, astfel încât nu se întrevede, deocamdată,  punerea lui în practică în viitorul apropiat.Sursa: descopera.ro , Popular Science