Un litru de ulei contaminează un milion de litri de apă ?

Ce facem cu uleiul rămas după ce ne delectăm cu ocazionalele scovergi ale bunicii? Sub nicio formă nu trebuie să aruncăm uleiul uzat la chiuvetă. Iată câteva motive pentru care este bine să colectăm selectiv şi să reciclam uleiul alimentar uzat:

Uleiul uzat aruncat la chiuveta se depune pe pereții sistemului de canalizare, degradând ţevile şi provocând efecte nedorite precum coroziunea țevilor de scurgere şi îngreunarea funcționării stațiilor de epurare.

Costurile de întreţinere ale stațiilor de epurare, a țevilor și sistemului de canalizare pot ajunge până la de cinci ori mai mari decât decât în mod obişnuit, rezultând într-un cost crescut pentru întreaga comunitate.

Aruncarea în condiţii improprii a uleiului alimentar are un impact negativ major asupra mediului înconjurător. Toate formele de viaţă au nevoie de apă pentru a supravieţui, iar atunci când uleiul alimenar este vărsat în sistemul public de canalizare, poate ajunge în râuri, lacuri, având un efect distrugător asupra peştilor, plantelor, păsărilor şi nu numai.

Mai mult de atât, curăţarea apelor este grea şi costisitoare.