ȘTIAȚI CĂ - Fără apă nu se poate!

După aer, apa este cel mai important element pentru viață. Apa nu numai că ajută la funcționare optimă a organismului și la menținerea sănătații, dar are și o serie de proprietăți miraculoase în ceea ce privește îngrijirea corporală.

Știai că 70% din greutatea corpului nostru înseamnă doar apă? Apa este folosită de celule, organe și țesuturi pentru a regla temperatura corpului, dar și pentru a ajuta organismul să-și îndeplinească principalele funcții: digestie, circulație, excreție. Deoarece corpul nostru pierde apă prin respirație, transpirație și digestie, este important să-l rehidratăm cu ajutorul fluidelor și al alimentelor care conțin apă.

Cantitatea de apă de care avem nevoie depinde de mai multi factori: de zona geografică în care trăim, de cât de activi suntem din punct de vedere psihic sau de ce probleme de sănătate avem.

Medicii recomandă să bem doi litri de apă pe zi pentru ca organismul nostru să funcționeze la parametri optimi, există chiar și o terapie cu apă care ajută  la pierderea în greutate. Cu toate acestea, oamenii care trăiesc în zone foarte călduroase sau umede, femeile care alăptează, copiii sau persoanele foarte active pot avea nevoie de o cantitate mai mare de apă. De asemenea, persoanele în vârstă, cele sedentare, cei care trăiesc în zone reci sau cei care mănâncă multe alimente bogate în apă vor avea nevoie de o cantitate mai redusă de lichide.

Atenție însă! Un consum redus de apă poate duce la deshidratare, ale cărei simptome sunt setea, durerile de articulații și mușchi, durerile de mijloc, de cap și constipația. Când cantitatea de apă consumată este insuficientă pentru organism, crește riscul apariției calculozei renale, iar în cazul femeilor, al infecțiilor tractului urinar.

Și ca să ne convingem că, după aer, apa este cel mai important element pentru viață (organismul nostru nu poate supraviețui fără apă mai mult de câteva zile, maximul fiind de o săptămână), iată în continuare câteva dintre principalele beneficii ale apei:

Beneficiile apei pentru corp nu trebuie neglijate:

- ajută la digestie și previne constipația;

- lubrifiază articulațiile;

- elimină toxinele;

- reglează temperatura corpului prin transpirație;

- ajută la absorbția nutrienților;

- transportă nutrienții și oxigenul către cellule;

- facilitează procesele chimice care se produc  în organism;

- formează baza pentru salivă, necesară pentru mestecatul și digestia alimentelor;

- reduce riscul de cistită, ținând bacteriile departe de vezica urinară.

Apa nu numai că ajută la funcționarea optimă a organismului și la menținerea sănătății, dar are și o serie de proprietăți miraculoase în ceea ce privește îngrijirea corporală. 90% din piele înseamnă apă. Apa acționează asupra pielii ca un hidratant natural, o curăță și elimină impuritațile, o ajută să-și mențină elasticitatea și fermitatea, îi dă  luminozitate, previne uscarea și apariția ridurilor. Dacă vrei să-ți păstrezi tenul tanăr și strălucitor, este indicat să consumi un pahar de apă imediat ce te trezești dimineața, înainte de a merge la culcare, seara, dar și înainte de fiecare masă. Profită de orice ocazie de a-ți hidrata pielea prin a bea suficientă apă.

Pe lângă toate aceste beneficii pe care apa le are pentru corp, iată în continuare alte avantaje ale consumului de apă:

1. Ajută la scăderea în greutate prin reducerea poftei de mâncare.

2. Stopează durerile de cap și amețelile, care pot surveni în urma deshidratării.

3. Luptă împotriva infecțiilor, nu numai pentru că ajută la eliminarea toxinelor, dar și pentru că atunci când corpul este deshidratat există riscul de infecție.

4. Oferă un bun randament la serviciu, deoarece creierul fiind alcătuit în mare parte din apă, consumul de lichide ajută  la o mai mare concentrare.

5. Creează o stare de bine, deoarece consumul de apă crește energia organismului.

6. Capacitățile creierului cresc atunci când bem apă relevă un studiu. În cadrul unui experiment s-a arătat că studenții care consumau apă  înainte de un examen aveau rezultate mai bune cu până la 10% față de cei care nu se hidratau, nota obținută fiind cu un punct mai mare decât a celorlalți, relatează Daily Mail. Deși nu se cunoaște exact explicația acestui fenomen, o teorie acceptată este aceea că informația circulă mai liber între neuroni când aceștia sunt hidratați.

7. Calmează nervii spun oamenii de știință. Ei au observat și că subiecții cărora le era sete în timpul examenului erau și mai usor de distras. În cadrul experimentului, la care au luat parte sute de studenți, s-a luat în considerare hidratarea obținută  atât de pe urma consumului de apă, cât și a altor băuturi, cum ar fi sucurile sau cafeaua. S-a observat că între cei care consumau un lichid înainte de examen nu existau diferențe, astfel încât performanța crescută nu poate fi pusă pe seama zaharului din bautură. Un experiment realizat anterior la University of East London a arătat că elevii de vârste cuprinse între 7 și 9 ani, care consumau apă în timpul unor teste de memorie și de atenție, se descurcau, de asemenea, mai bine.

Sursa easistent.ro