O rețea de canalizare construită de romani acum 2000 de ani este intactă și va fi redeschisă

Rețeaua de scurgere a apei construită de romani sub orașul Pompei cu aproape 2300 de ani în urmă s-a păstrat atât de bine de-a lungul timpului încât în curând va fi redată în folosință.

Tunelurile au fost construite sub faimosul oraș italian cu scopul de a redirecționa apele pluviale dinspre centrul orașului astfel încât să se scurgă în mare. Începând cu 2018, în cadrul unui proiect al Parcului Arheologic din Pompei, un segment de 457 de metri a fost examinat cu atenție de oameni de știință - speologi și arheologi - care au constatat că sistemul se află într-o stare excelentă. În condițiile în care orasul se confruntă frecvent cu inundații survenite în urma ploilor, gurile de scurgere vor fi destupate, a spus directorul general al Parcului Arheologic din Pompei, arheologul Massimo Osanna, pentru publicația The Times. Rețeaua a fost realizată în trei faze distincte, au constatat arheologii în timpul cercetărilor. A început să fie construită undeva la sfârșitul secolului al III-lea sau începutul secolului al II-lea î.Hr de către samniți, în așa-numita fază elenistică, înainte de începutul influenței romane în oraș. Ulterior, rețeaua a fost extinsă de către romani în secolul I î.Hr., etapă pe care oamenii de știință o numesc faza republicană. Indiciile descoperite în interiorul tunelurilor arată că o a treia și ultimă porțiune a fost construită cu doar câțiva ani înainte de erupția devastatoare a Vezuviului, în anul 79 d.Hr, care a îngropat orașul și o parte dintre locuitorii săi în cenușă și lavă.

Imperiul Roman este cunoscut pentru realizările sale impresionante în domeniul construcțiilor și al ingineriei, multe dintre ele dăinuind până în zilele noastre. Printre ele se numară o rețea de 400.000 de kilometri de drumuri, dintre care 80.500 de kilometri drumuri pavate. Un exemplu este Via Appia, drumul care legă Roma de Capua. Apeductele romane, folosite pentru a transporta apa potabilă către regiunile dens populate sunt deseori numite minuni ale ingineriei.  Apeductul din Segovia, Spania, numit de Frontinus "cea mai solemnă mărturie a Imperiului" a continuat să alimenteze orașul cu apa din râul Frio până în secolul al XX-lea și este remarcabil de bine conservat și astăzi. Structuri monumentale ca Panteonul din Roma, Colosseumul și Forumul Roman au dăinuit la rândul lor de-a lungul mileniilor grație betonului realizat de romani după o rețetă unică, pe care specialiștii zilelor noastre încă încearcă să o deslușească.

Sursa spatiulconstruit.ro