Hai să reciclăm!

- O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 arbori maturi.

- PET-ul reciclat poate fi folosit pentru a fabrica noi produse: covoare, machete, material pentru tricouri, încălţăminte, pulovere şi jachete, genţi, umplutură pentru haine de iarnă sau saci de dormit şi chiar jucării;

- Sticla poate fi reciclată la infinit deoarece structura sa nu se deteriorează la reprocesare.

- Un cartuş de imprimantă obişnuit se descompune în peste 450 de ani. De aceea, reciclare lor devine necesară.

- Bateriile conţin metale periculoase, precum: mercur, plumb, cadmiu, nichel, litiu. Aruncate necorespunzător şi odată ajunse în natură, aceste metale poluează puternic mediul.

- Se estimează că pungile de plastic şi alte deşeuri din acest material, aruncate în ocean, duc la moartea a peste 1 milion de fiinţe marine anual.

- Reciclarea unei singure sticle de plastic ar economisi atâta energie cât să ţină un bec de 60W aprins timp de 6 ore.

- O singură doză de aluminiu reciclată economiseşte destulă energie cât să asigure funcţionarea unui televizor pentru 3 ore.

- Becurile economice conţin mercur. De aceea, ar trebui reciclate, nu aruncate la groapa de gunoi.

- Abandonat în natură, plasticul se descompune într-o perioadă ce variază între 100 şi 400 de ani.

- Procesul de reciclare a hârtiei generează cu 70% mai puţină poluare decât producerea hârtiei din materie primă.

- Uleiul este unul dintre cele mai mari surse de poluare a apei, un litru de ulei uzat poate contamina circa 1 milion de litri de apă. În acelaşi timp, are efect negativ asupra canalizării şi asupra funcţionării staţiilor de epurare, ducând până la blocarea şi distrugerea acestora.

- Pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare persoană de pe Pământ să planteze 2 copaci pe an şi să-i îngrijească timp de 10 ani.

- Numărul de pungi de plastic folosite anual în România este de 5 miliarde. Doar 1% din pungile de plastic generate la nivel mondial se reciclează.

Sursa hartareciclarii.ro