Cât putem trăi fără apă ?

Doar vreo 100 de ore, răspund oamenii de știință. Cu alte cuvinte, deși privim și folosim apa ca pe un lucru fără prea mare valoare, nimic nu-i este mai necesar vieții decât ea.

Fătul uman, dezvoltat într-un mediu lichid, are corpul alcătuit din apă în proporție de 90%. Continuțul de lichid din organism scade treptat, pe masură ce omul înaintează în vârstă; totuși, chiar și la maturitate, corpul nostru conține circa 50% apă. O continuă curgere de molecule de apă, o neîntreruptă mișcare a lor între fluidul intracelular și cel extracelular ține în funcțiune fantastica alcătuire care este organismul viu. Complicate mecanisme hormonale reglează cu finețe echilibrul hidric, ajustând absorbția și eliminarea apei astfel încat delicata balanță să nu se încline primejdios în nici o parte. În mod normal, apa este introdusă în corp grație sistemului digestiv, prin mijlocirea a mai tot ce înghițim, fie că este vorba despre băuturi sau despre ceea ce numim în mod obișnuit mancare – de la alune, care conțin doar 6% apă, pâna la legume și fructe zemoase, care înglobează adesea apă în proporție de peste 80%. Dar apa este fabricată și în interiorul corpului, datorită reacțiilor biochimice din tabloul complex al metabolismului. Numeroase reacții au ca rezultat dioxidul de carbon și apa, care primește diverse roluri. O mare parte este folosită pentru eliminarea din organism a substanțelor inutile sau toxice rezultate în urma reacțiilor metabolice.

O altă parte e utilizată pentru controlul temperaturii corpului; transpirația rămâne un mijloc extrem de eficient de a preveni supraîncălzirea organismului. Și, în fine, o cantitate importantă este pur și simplu reținută în corp, pentru a face posibilă desfășurarea tuturor proceselor vitale, de vreme ce acestea implică substanțe solubile și reacții ce se desfășoara în prezența apei. Apa este deci atât mediu, cât și participant în cadrul interacțiunilor moleculare: acționează ca solvent, dar și ca factor de separare, transportă nutrienții produși de metabolism, hormonii și alte substanțe esențiale; face curățenie, eliminând deșeurile; păstrează forma celulelor, reglează temperatura corpului etc. De fapt, are atât de multe funcții, încât chiar și sumara înșiruire a câtorva ne face să înțelegem de ce e indispensabilă. Toate cantitățile de apă înghițite/utilizate/eliminate depind de diverși factori, legați de obiceiurile alimentare, de activitatea noastră și de climă. Consumul de apă este la randul lui influențat de elemente de ordin fiziologic, psihologic, dar și social. De pildă, obiceiul de a bea o bere (sau două, trei… cinci) cu prietenii nu are neaparat legatură cu nevoia de hidratare a organismului; are deci rădăcini psihice și sociale, ceea ce însă nu-l împiedică să influențeze aspectele fiziologice ale hidratării (sau suprahidratării…).

 

Sursa www.descopera.ro