Transparența apei se măsoară cu discul Secchi?

Discul Secchi (sau discul Secchi ), așa cum a fost creat în 1865 de Angelo Secchi , este un disc circular alb simplu de 30 cm (12 inchi) în diametru, folosit pentru a  măsura transparența sau turbiditatea apei în corpurile de apă. Discul este montat pe un stâlp sau linie și coborât încet în apă. Adâncimea la care discul nu mai este vizibil este luată ca măsură a transparenței apei. Această măsură este cunoscută sub numele de adâncimea Secchi și este legată de turbiditatea apei . De la invenția sa, discul a fost folosit și într-un design alb-negru modificat, mai mic, de 20 cm (8 inchi), pentru a măsura transparența apei dulce.

Discuri similare, cu un model negru și galben, sunt folosite ca markeri de referință pe vehicule în testele de impact , manechine pentru teste de impact și alte experimente cinetice.

Discul Secchi original a fost un disc alb simplu și a fost folosit în Marea Mediterană. Astăzi, un disc Secchi alb simplu, cu diametrul de 30 cm (12 inchi), rămâne designul standard utilizat în studiile marine. În 1899, George C. Whipple a modificat discul Secchi original, complet alb, la „...un disc de aproximativ 8 inci în diametru, împărțit în cadrane vopsite alternativ alb-negru, ca ținta unei tije de nivel...”. Acest disc Secchi alb-negru modificat este discul standard utilizat acum în investigațiile de limnologie (apă dulce). 

Adâncimea Secchi este atinsă atunci când reflectanța este egală cu intensitatea luminii retroîmprăștiate din apă. Această adâncime în metri împărțită în 1,7 dă un coeficient de atenuare (numit și coeficient de extincție ), pentru lumina disponibilă mediată pe adâncimea discului Secchi. În timp ce este utilizat ca variabilă, coeficientul de extincție este, de asemenea, utilizat ca variabilă pentru turbiditate. Coeficientul de atenuare a luminii, k, poate fi apoi utilizat într-o formă a legii Beer-Lambert, a estima I z , intensitatea luminii la adâncimea z de la I 0 , intensitatea luminii la suprafața oceanului. 

Citirile discului Secchi nu oferă o măsură exactă a transparenței, deoarece pot exista erori din cauza strălucirii soarelui pe apă sau o persoană poate vedea discul la o adâncime, dar o altă persoană cu o vedere mai bună îl poate vedea la o mai mare. adâncime. Cu toate acestea, este o metodă ieftină și simplă de măsurare a clarității apei. Din cauza potențialului de variație între utilizatori, metodele ar trebui să fie standardizate cât mai mult posibil.