STUDIU - Șoferii care nu beau apă, la fel de periculoși în trafic precum cei sub influența alcoolului

Șoferii deshidratați pot fi considerați la fel de periculoși în trafic precum cei care sunt sub influența alcoolului, arată un nou studiu.

Cercetătorii britanici susțin că lipsa apei în corp echivalează cu limita legală de alcool în sânge pentru soferi. Cei care au condus și au consumat doar 25 de ml de apă pe oră au avut același număr de greșeli în trafic precum cei care bauseră alcool peste limita legală. În ambele cazuri, numărul greșelilor a fost dublu față de cele făcute de conducătorii bine hidratați, scrie Daily Mail.

Studiul experților de la Universitatea din Loughborough, publicat în Jurnalul de Psihologie ți Comportament, susține că schimbarea a fost evidentă în cazul șoferilor care s-au hidratat ușor ulterior.

Profesorul Ron Maughan spune că noile cercetări arată că deshidratarea este un "pericol nerecunoscut" pentru șoferi.

"Toți condamnăm condusul sub influența alcoolului, dar nu ne gândim la alte lucruri care ne afectează abilitatea de a conduce. Nu există nici o îndoială că șofatul după consumul de alcool sau droguri crește riscul de accidente, dar descoperirile noastre arată un pericol nerecunoscut și sugerează că șoferii ar trebui să fie încurajați să se asigure că sunt hidratați corespunzător", a afirmat Maughan.

Cercetătorii susțin că un organism cu puțină apă poate duce la o activitate redusă în creier, precum și o scădere în concentrare și memoria de scurtă durată.

În cadrul studiului au fost testați într-un simulator de condus, timp de două zile, mai mulți barbați. Fiecare "a condus" într-o zi în care erau hidratați cu 200 de ml de apă pe oră, testele fiind repetate și într-o zi mai "uscată", când participanții au primit doar 25 de ml de apă pe oră. Atunci când au fost hidratați, șoferii au făcut 47 de greșeli în două ore, în comparație cu 101 greșeli atunci când băuseră apă puțină.

Sursa.  stirileprotv.ro