INOVAȚII - Problema plasticului rezolvata

Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universtiatea Tel Aviv din Israel descrie un proces de realizare a polimerilor din bioplastic ce nu necesită teren sau apă dulce - resurse care sunt rare într-o bună parte a lumii. Polimerul este derivat din microorganisme care se hrănesc cu alge de mare. Este biodegradabil, nu produce deşeu toxic şi se reciclează în deşeu organic.

Invenţia a fost rezultatul unei colaborări multidisciplinare între doi savanţi de la această universitate: Alexander Golberg şi Michael Gozin. Studiul a fost publicat recent în jurnalul Bioresource Technology.

Conform unui studiu al ONU, plasticul formează 90% dintre toţi poluanţii din oceane, iar până acum au fost foarte puţine alternative ecologice pentru plastic, scrie Phys.

„O soluţie parţială pentru problema plasticului este bioplasticul, care nu foloseşte petrol şi se degradează rapid. Dar bioplasticul are şi el un efect de mediu: pentru a creşte plante sau bacterii care să facă plastic este nevoie de teren arabil şi apă dulce, iar multe ţări, inclusiv Israel, nu le au. Procesul nostru duce la producerea unui plastic din microorganisme marine care se poate recicla în deşeu organic”, a precizat Golberg.

Cercetătorii au folosit microorganisme care se hrănesc cu alge de mare şi care, ca rezultat, produc un polimer din plastic numit PHA. „Materialul nostru brut este o algă pluricelulară, cultivată în mare”, a adăugat Golberg. „Aceste alge au fost mâncate de microorgansime unicelulare, care de asemenea cresc în ape foarte sărate şi produc un polimer care poate fi folosit pentru a crea bioplastic. Există deja fabrici care produc acest tip de bioplastic în cantităţi comerciale, dar folosesc teren agricol şi apă dulce. Procesul propus de noi va permite ţărilor cu apă puţină, precum Israel, China şi India să treacă de la fabricarea plasticului derivat din petrol la fabricarea plasticului biodegradabil”, a adăugat Golberg.

 

Sursa descopera.ro