... despre apă

  • Apa este numită „solvent universal” deoarece dizolvă mai multe substanțe decât orice alt lichid. Aceasta înseamnă că oriunde se află apa, fie prin pământ, fie prin corpurile noastre, ea ia cu ele substanțe chimice valoroase, minerale și nutrienți.
  • Apa pură are un pH neutru de 7, care nu este nici acid (mai mic de 7) nici bazic (mai mare de 7).
  • Apa pură, pe care nu o vei găsi niciodată în mediul natural, nu conduce electricitatea. Apa devine un conductor odată ce începe să dizolve substanțele din jurul ei.
  • Apa are un indice de căldură ridicat - absoarbe multă căldură înainte de a începe să se încălzească. Acesta este motivul pentru care apa este valoroasă pentru industrii și în radiatorul mașinii dumneavoastră ca lichid de răcire. Indicele ridicat de căldură al apei ajută, de asemenea, la reglarea ritmului cu care aerul își schimbă temperatura, motiv pentru care schimbarea temperaturii între anotimpuri este mai degrabă treptată decât bruscă, mai ales în apropierea oceanelor.
  • Apa are o tensiune superficială foarte mare. Cu alte cuvinte, apa este lipicioasă și elastică și tinde să se aglomereze în picături, mai degrabă decât să se răspândească într-o peliculă subțire, cum ar fi alcoolul. Tensiunea de suprafață este responsabilă pentru acțiunea capilară, care permite apei (și substanțelor ei dizolvate) să se deplaseze prin rădăcinile plantelor și prin vasele mici de sânge din corpul nostru.

 

 

Sursa usgs.gov