ZIUA PĂMÂNTULUI 2020

Anul acesta sărbătorim pe 22 aprilie 2020 Ziua Pământului. Este a 50-a oară când sărbătorim legătura pe care o avem cu natura, plantele și pământul, parte esențială a sănătății noastre și a tot ceea ce suntem. Ziua Pământului ne reamintește să avem grijă de planeta noastră - fie că strângem gunoiul, plantăm mai mulți copaci, reciclam sau mergem la o plimbare într-un spațiu verde în mijlocul naturii – toate aceste acțiuni fac un bine planetei.

Este o tradiție ca fiecărei ediții a Ziua Pământului să i se atribuie o temă  diferită în fiecare an; tema acestui an este ACȚIUNEA CLIMATICĂ.

În fiecare an evenimentele organizate de Ziua Pământului variază în funcție de zonă sau populația implicată. Însă în acest an, cu o distanțare socială în vigoare pentru mulți dintre noi în luna aprilie, Ziua Pământului a devenit digitală. Evenimentele din mijlocul naturii au fost înlocuite cu cele virtuale, precum prelegerile și filmele de mediu.

Dacă doriți să vedeți un catalog al evenimentelor oficiale puteți accesa earthday.org., însă dorim să vă reamintim că distanțarea socială nu înseamnă că nu puteți ieși afară și să vă bucurați de natură, atât timp cât o faceți în mod responsabil! Natura nu este anulată!

CE ESTE ZIUA PĂMÂNTULUI?

V-ați întrebat vreodată cum a început Ziua Pământului? Prima zi a Pământului a avut loc pe 22 aprilie 1970, cu scopul de a conștientiza rolul omenirii în protejarea lumii noastre naturale. La această dată, 20 de milioane de americani s-au aventurat  în aer liber și au protestat în favoarea unei societăți mai eco-conștiente. Este greu de crezut astăzi, dar la vremea respectivă, mulți oameni nu erau conștienți de unele probleme serioase de mediu - de la poluarea aerului la depozitele toxice la pesticide până la pierderea zonelor sălbatice naturale.

În 1970, senatorul din Wisconsin Gaylord Nelson și activistul John McConnell au cerut separat americanilor să se înscrie la manifestația de bază. McConnell a ales inițial echinocțiul de primăvară (21 martie 1970), iar Nelson a ales 22 aprilie, care a ajuns să devină data oficială a sărbătorii.

Ziua Pământului a început ca o mișcare politică, deși astăzi a devenit o zi populară pentru multe comunități care se întâlnesc și adună gunoaiele, plantează copaci sau pur și simplu reflectă asupra frumuseții naturii. Trebuie să fie un moment istoric în care cetățenii lumii se ridică într-un apel unit pentru creativitatea, inovația, ambiția și vitejia de care avem nevoie pentru a face față crizei noastre climatice și a profita de oportunitățile enorme ale unui viitor cu carbon zero.

Ziua Pământului este sărbătorită întotdeauna pe 22 aprilie. Este urmată îndeaproape de Ziua Arborilor

Chiar dacă situația de azi impune restricții de mișcare, noi vă oferim o listă de activități și proiecte pe care le puteți face pentru a aprecia, respecta natura și îmbunătăți mediul, în spațiul mai mic sau mai mare pe care îl aveți la dispoziție.

Sprijiniți albinele native: super-polenizatorii grădinii sunt ... albine autohtone! Aflați mai multe despre acești uimitori eroi ai polenizării - și vedeți cum să faceți o casă pentru o albină nativă (la fel ca o casă pentru păsări!), un habitat de grădină prietenos cu albinele.

Reciclați și reutilizați! Grădinăritul nu trebuie să fie scump. Vedeți idei despre reciclarea și refacerea articolelor din grădină pentru a face ceva din nimic - și economisiți bani! De asemenea, pe internet găsiți multe idei despre cum să reutilizăm obiecte din bucătărie și din casă și să ne înfrumusețăm grădina  de zi cu zi!

Plantați flori sălbatice! Încercați să cultivați flori sălbatice în grădina dumneavoastră pentru polenizatori și cereți sfatul specialiștilor cu privire la alegerea soiurilor de flori sălbatice care vor prospera acolo unde locuiți.

Reduceți dependența de plastic: plasticul pătrunde în fiecare aspect al vieții noastre, inclusiv în grădină. Dar, pe măsură ce lumea se trezește din dependența  ei, vedem cât de ușor este să renunțăm la plasticul din jurul nostru. Încercați să grădinăriți fără plastic și nu uitați să reciclați orice plastic puteți.

Fiți naturali! Plantele prosperă cel mai bine atunci când sunt naturale pentru zona dumneavoastră. Consultați articole despre amenajarea grădinilor cu plante autohtone și urmați sfaturile specialiștilor pentru o grădină ecologică.

Conservați apa! Evitați udarea excesivă. Udaţi plantele mai profund şi mai rar pentru a încuraja creșterea unor rădăcini adânci și a le îmbunătăţi toleranța la secetă.

Plantați cât mai multi copaci! Vorbiți cu administrația locală despre plantarea mai multor copaci și pături de grădină autohtonă  în spații publice. Plantați  cât de mulți copaci și pe proprietatea dumneavoastră!

Implicați-vă copiii! Transmiteți o iubire a naturii și a plantelor către copii. Există o grămadă de idei despre grădinăritul cu copii și, de asemenea, multiple activități simple de plantare .

Haideți să sărbătorim Pamântul, natura și viața - SĂRBĂTORIM  ZIUA PĂMÂNTULUI ACASĂ!

 

Sursa almanac.com