ZIUA MONDIALĂ A TOALETEI 2020

Schimbările climatice se înrăutățesc.

Inundațiile, seceta și creșterea nivelului mării amenință sistemele de salubrizare - de la toalete la fosele septice până la stațiile de epurare.

Toată lumea trebuie să aibă o salubritate durabilă care să reziste schimbărilor climatice și să mențină comunitățile sănătoase și funcționale.

Sistemele de canalizare durabile reutilizează, de asemenea, deșeurile pentru a stimula în siguranță agricultura și pentru a reduce și captura emisiile pentru o energie mai ecologică

Ziua Mondială a Toaletelor este o respectare a Organizației Națiunilor Unite care sărbătorește toaletele și crește gradul de conștientizare a celor 4,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la salubritate gestionată în siguranță. Este vorba despre acțiuni pentru a aborda criza globală de salubritate și pentru a atinge cel de-al 6-lea obiectiv de dezvoltare durabilă – “ Apă și canalizare pentru toți până în 2030.”

SALUBRITATE DURABILĂ ȘI SCHIMBARE CLIMATICĂ

  • Ce legătură au toaletele cu schimbările climatice?

De exemplu, apa (inundațiile) poate deteriora toaletele și poate răspândi deșeurile umane în aprovizionarea cu apă, culturile alimentare și casele oamenilor. Aceste incidente, care devin din ce în ce mai frecvente pe măsură ce schimbările climatice se înrăutățesc, cauzează urgențe de sănătate publică și degradează mediul.

  • Cum ne protejează toaletele sănătatea?

4,2 miliarde de oameni trăiesc fără acces la instalații sanitare gestionate în condiții de siguranță. În schimb, ei folosesc adesea toalete nesigure, inadecvate sau practică defecația deschisă. Deșeurile umane netratate ies în mediu și răspândesc boli letale și cronice. Sistemele de salubrizare durabile, combinate cu facilitățile și cunoștințele pentru a practica o igienă bună, reprezintă o apărare puternică împotriva COVID-19 și a viitoarelor focare de boli.

  • Cum pot ajuta toaletele să lupte împotriva schimbărilor climatice?

La nivel global, 80% din apele uzate generate de societăți revin în ecosistem fără a fi tratate sau refolosite. Apele uzate și nămolurile din toalete conțin apă, nutrienți și energie valoroase. Sistemele de salubrizare durabile fac, de asemenea, o utilizare productivă a deșeurilor pentru a stimula în siguranță agricultura și pentru a reduce și captura emisiile pentru o energie mai ecologică.

  • Cum arată un sistem de salubrizare durabil?

Salubritatea durabilă începe cu o toaletă care captează eficient deșeurile umane într-un cadru sigur, accesibil și demn. Deșeurile sunt apoi depozitate într-un rezervor, care poate fi golit ulterior de un serviciu de colectare sau transportat departe prin conducte. Următoarea etapă este tratamentul și eliminarea în siguranță. Reutilizarea sigură a deșeurilor umane ajută la economisirea apei, reduce și captează emisiile de gaze cu efect de seră pentru producerea de energie și poate oferi agriculturii o sursă fiabilă de apă și substanțe nutritive.

 

Sursa worldtoiletday.info