VITAL - apă și canalizare pentru toată lumea

De când criza COVID-19 s-a extins, ni s-a reamintit zilnic că una dintre cele mai importante măsuri de precauție pe care le putem lua pentru a evita infecția - și răspândirea virusului - este spălarea mâinilor.

Suntem siguri că majoritatea celor care citesc aceste rânduri, respectă acest sfat. Cu toate acestea, trebuie să ne gândim la cei fără acces la apă potabilă și sigură. Pentru milioane de persoane marginalizate, extrem de vulnerabile, situația actuală este periculoasă, dar, mai important, probabil, evidențiază riscul de sănătate publică pentru o întreagă societate care încearcă disperată să elimine virusul.

În statul vestic al Indiei, Maharashtra, care până în prezent a înregistrat cel mai mare număr de cazuri COVID-19 din țara respectivă și care adăpostește și un număr mare de așezări de mahala cu venituri mici, cantitatea de apă este foarte mică - și, cu siguranță, nu este suficientă pentru ca cei mai marginalizați.să se spele pe mâini, în mod frecvent.

Indian Express a publicat un articol care evidențiază câți oameni nu sunt în măsură să practice măsurile de protecție împotriva COVID-19, așa cum suntem sfătuiți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Articolul se concentrează asupra unei familii de cinci locuitori într-o cameră de 3 × 3 metri din Janata Nagar, într-o margine de mahala-Mandala. „Spălați-vă frecvent mâinile?” spune mama a trei copii mici. „Uneori trebuie să amânăm baia pe corp, pentru a economisi apă pentru gătit.”

Acestea sunt compromisurile și dilemele cu care se confruntă aproximativ 748 de milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc fără acces de bază la apă curată. Există consecințe enorme asupra sănătății publice globale, dacă nu abordăm un acces echitabil la această resursă vitală.

Pentru toți cei care ne putem spăla mâinile ori de câte ori dorim, acest lucru ar trebui să ne reamintească că suntem privilegiați imens și că cererea crescută de apă menajeră poate avea compromisuri atât în ​​aval (în producția de apă uzată) cât și în amonte (în cereri concurente de aprovizionare din agricultură și din alte sectoare). Sprijinirea măsurilor de acces la apă potabilă a celor săraci și vulnerabili care trăiesc acum în orașe, precum cele prezentate în articolul din Indian Express, necesită răspunsuri la politici care să abordeze o securitate a apei mai „incluzivă și mai holistică”, cuprinzând zonele geografice rurale și urbane cu probleme, dar și alimentele și nutriția.

Acestea sunt probleme de politică foarte complexe, iar costul nerespectării acestora va crește în viitor - și cu siguranță, nu dorim sau nu avem nevoie de o altă pandemie globală care să ne amintească aceste lucruri.

Sursa iwmi.cgiar.org

International Water Management Institute (IWMI)