Singurul lac din lume care îşi schimbă culoarea se află în România

Singurul lac din lume care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină se află la doar 45 de minute de oraşul Baia Sprie, în apropiere de Baia Mare.

Datorită solubilizării compuşilor sulfuroşi, apa are culoarea verde, uneori cu reflexe de smarald, mai multe nuanţe de albastru sau turcoaz.

Lacul măsoară aproximativ 50 de metri de pe un mal pe celălalt, doar 4 metri adâncime şi s-a format prin prăbușirea unor vechi lucrări miniere de exploatare de pe Filonul Domnișoara, în ani 1919 – 1920. De atunci apa a rămas plină de sulfuri care îi schimbă culoarea în nuanţe de la verde până la albastru. Mai exact, combinaţia chimică din lac a facut ca aici să fie prezent şi acidul sulfuric liber, în concentraţie de 7,8 miligrame la litru, iar ph-ul apei să ajungă la 4.

Lacul Albastru este situat pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie, într-o pădure tânără de gorun, pe versantul sudic al Dealului Minei, la altitudinea de 530 m şi are o suprafată de 0,5 ha.

Accesul în aria protejată se face din centrul oraşului Baia Sprie, se urcă prin spatele bisericii catolice. Strada conduce în direcţia nordică până la liziera pădurii, iar de aici se urcă în serpentine pe o poteca până la Lacul Albastru. Timpul de mers este aproximativ 45 de minute – 1 oră.

Monumentul Naturii Lacul Albastru a fost declarat rezervaţie naturală prin H.C.L. nr 204/16.03.1977 si este in custodia Administratiei Parcului Natural Muntii Maramuresului care, in parteneriat cu organizaţii neguvernamentale, are drept scop conservarea peisajului în scop științific si educativ.

Oamenii locului spun poveşti minunate despre lac, cum că el ar comunica cu Marea Neagră prin vechile galerii subterane prăbuşite, care sunt foarte adânci.

Legendele locului spun că mina prăbuşită este foarte adâncă, iar deschiderea plină de apă a lacului nu ar acoperi decât o mică parte din ea. Canale şi guri de aerisire se întind în subteran, iar cei mai prăpăstioşi din fire susţin că oraşul Baia Sprie ar fi în pericol să se prăbuseaşcă peste aceste tunele inundate acum de apă.

Contrar acestor aspecte, din 1920 şi până acum nu au existat probleme de acest fel.

“Nu ştiu dacă este cel mai vizitat obiectiv turistic din Baia Sprie, însă ştiu că a avut parte de foarte multă promovare care a atras oameni din toată lumea. Noi vrem să îi facem o şi mai mare promovare, dar nu am prea putut până acum. Accesul la lac este destul de dificil, însă vom încerca anul acesta să îmbunătăţim căile de acces spre acest lac, nu până la lac. Din câte ştiu eu, concentraţia de fier şi cupru este în scădere, însă cumva se reglează singură”, a declarat, pentru ziarul Adevarul, primarul oraşului Baia Sprie, Dorin Paşca.

Baia Sprie este un oraș din județul Maramureș. Are o populație de 16.609 locuitori. A fost unul dintre centrele miniere importante din Maramureș. O activitate minieră în regiunea localității este semnalată deja în epoca bronzului. Exploatarea aurului și argintului este amintită prin anii 1141 la colonizarea sașilor în regiune. În anul 1329 localitatea este atestată sub numele de Mons Medius . În anul 1774 este publicată prima cercetare știintifică a exploatării de minereuri.

Oraș minier atestat documentar în anul 1329, Baia Sprie îsi menține în timp o individualitate aparte în zona, oferind vizitatorilor multe obiective turistice de interes.

Sursa. www.cunoastelumea.ro