Școala Verde și Altfel - Sute de elevi descoperă DRUMUL APEI

Școala devine tot mai mult ” verde și altfel” pentru elevii din Baia Mare și localitățile învecinate care doresc să afle cât mai multe despre procesele de potabilizare a apei.

Odată cu sosirea primăverii, Stația de Tratare a apei din Baia Mare și-a deschis porțile pentru elevii care doresc să afle mai multe despre apa de la robinet.

Stația de Tratare a apei este alimentată cu apă brută din sursa de suprafață, respectiv din lacul de acumulare Strâmtori-Firiza și lacul tampon din aval de baraj, lacul Berdu și asigură alimentarea cu apă a municipiului Baia Mare, localitățile limitrofe (Mocira, Recea, Groși, Tăuții de Sus, Satu Nou de Sus) cât și a celor mai îndepărtate (Dumbrăvița, Coaș). Rețeaua de apă potabilă a municipiului Baia Mare alimentează următoarele localități: comuna Dumbrăvița (Dumbrăvița, Șindrești, Unguraș, Rus, Cărbunari, Chechiș), comuna Groși (Groși,Ocoliș,Satu Nou de Jos), comuna Copalnic Mănăștiur (Berința, Curtuiuș, Cărpiniș), comuna Recea (Recea, Săsar, Lăpușel, Mocira, Bozânta Mică), comuna Coaș și orașul Tăuții Măgherăuș (Tăuții Măgherăuș, Bozânta Mare, Bușag, Merișor), tratând 950 de litri de apă/ secundă.

În cadrul Stației de Tratare a apei funcționează și laboratorul pentru monitorizarea atât a apei brute cât și a apei distribuite în sistemul de alimentare. Laboratorul funcţionează cu tehnologii şi echipamente moderne, apa furnizată este controlată continuu, în fiecare zi se fac sute de analize pentru verificarea parametrilor de calitate, înainte ca apa să fie ditribuită în sistem. Calitatea apei potabile produse de Stația de Tratare a apei Baia Mare corespunde valorilor stabilite pentru parametrii prevazuți de legislația în vigoare.

Colegii noștri i-au condus pe elevi prin toate modulele stației, explicându-le întreg procesul de tratare a apei, de la intrarea și până la ieșirea acesteia din stație. Elevii au vizitat rezervoarele de apă, sala vanelor, centrul de control și sala filtrelor. Informațiile oferite sunt adaptate vârstei lor, astfel încât  la sfârşitul vizitei elevii să conștientizeze că procesul prin care apa ajunge la robinet este unul complex, că este nevoie de o sursă de apă, de curent electric, de substanțe chimice, de instalații, de oameni calificaţi, de monitorizare non-stop pentru a avea apă potabilă la noi acasă.

Societatea VITAL S.A. își manifestă deschiderea pentru colaborarea cu instituțiile de învățământ din localitățile aflate în aria sa de operare, invitând cadrele didactice și elevii să treacă pragul obiectivelor sale, deoarece este important ca tânăra generație să observe diferența între o apă brută, netratată și cea potabilă, care ajunge în casele utilizatorilor noștri. Acest gen de acțiuni au scopul de informare, educare şi conştientizare a elevilor asupra calitatii apei si a mediului inconjurator. Până în acest moment 700 de elevi urmează să viziteze obiectivele noastre.

În cadrul programului ”Școala altfel” și ”Școala verde” grupuri organizate de elevi, coordonate de profesori, pot vizita Stața de tratare și Stația de epurare din Baia Mare în baza cererilor depuse la sediul societății din Baia Mare, str. Gheorghe Șincai, nr. 21 sau prin e-mail relatii.publice@vitalmm.ro.