REZULTATE RAPORT ONU - apel de trezire pentru comunitatea mondială să abordeze schimbările climatice și impacturile sale asupra oceanelor

Grupul interguvernamental pentru schimbările climatice (IPCC) a emis  un raport special privind impactul schimbărilor climatice asupra oceanelor și a criosferei - părțile înghețate ale planetei noastre. Raportul oferă factorilor de decizie politici din toată lumea o bază științifică puternică pentru eforturile lor de modernizare a economiei, de abordare a schimbărilor climatice și de abordare a impactului asupra oceanelor, de promovare a dezvoltării durabile și de eradicare a sărăciei.

Comisarul Miguel Arias Cañete pentru acțiuni climatice și energie, comisarul Karmenu Vella pentru mediu, afaceri maritime și pescuit și comisarul pentru cercetare, știință și inovație, Carlos Moedas, salută raportul, considerând că este un apel de trezire pentru comunitatea mondială să abordeze schimbările climatice și impacturile sale asupra oceanelor cât mai curând posibil.

„Concluziile acestui nou raport sunt clare: încălzirea globală indusă de oameni ne schimbă drastic oceanele. Se încălzesc, devin mai acide, conțin mai puțin oxigen. Nivelul mării crește mult mai repede decât se preconizase”.

Efectele acestui mediu în schimbare sunt devastatoare pentru ecosistemele marine fragile, cum ar fi recifele de corali, pajiștile pescărușilor sau pădurile de albe. Securitatea alimentară a oamenilor în funcție de pescuit este în pericol. Comunitățile costiere vor trebui să se confrunte cu evenimente extreme mai frecvente, cum ar fi undele de căldură marine și inundațiile.

Cu toate acestea, oceanele sănătoase pot oferi, de asemenea, unele dintre soluțiile pentru schimbările climatice prin captarea majorității excesului de căldură și CO2 produse de societatea noastră modernă și prin furnizarea de alimente durabile și energie regenerabilă.

Oceanele pot rămâne sănătoase doar dacă limităm încălzirea globală la 1,5 ° C. Prin urmare, UE continuă să solicite o punere în aplicare ambițioasă a Acordului de la Paris. În noiembrie 2018, UE și-a prezentat deja strategia de a deveni o economie zero de carbon până în 2050, iar acest raport este un alt apel urgent de acțiune, arătând cât de important este să procedăm fără ezitare pe această cale.

De asemenea, UE întreprinde deja acțiuni pentru a aborda legătura dintre schimbările climatice și oceane prin strategia sa de guvernare a oceanelor. De asemenea, Comisia a lansat o misiune de cercetare și inovare asupra oceanelor sănătoase pentru a oferi soluțiile pentru conservarea acestor ecosisteme prețioase.

Acest raport IPCC ne oferă faptele incontestabile, dovezile științifice, despre cum se schimbă climatul nostru și cum ne afectează pe fiecare dintre noi. Noi, ca oameni politici, trebuie să transpunem aceste acțiuni în acțiune ".

În cadrul Acordului de la Paris privind schimbările climatice, UE s-a angajat să reducă cel puțin 40% din emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030. Aceasta este o investiție în prosperitatea noastră și în sustenabilitatea economiei europene. UE a pus în aplicare un cadru de reglementare modern și avansat pentru tranziția energetică curată, care a îndeplinit obiectivul Comisiei Juncker de a deveni un lider global în materie de energie regenerabilă și de a pune pe primul loc eficiența energetică. De exemplu, până în 2030, 32% din consumul de energie al UE va proveni din surse regenerabile. Cu aceste măsuri în vigoare, UE este foarte hotărâtă să atingă acest obiectiv și să reducă emisiile cu 45%. Aceasta include energia oceanică, din vânt, valuri sau valuri. UE este liderul global în tehnologiile energetice oceanice.

Alte măsuri legate de climă și oceane includ înființarea ariilor marine protejate (AMP). AMP sprijină adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice, oferind în același timp alte servicii ecosistemice. Acestea protejează habitatele de coastă (recifuri de corali, mangrove, zone umede), reduc expunerea umană la riscurile schimbărilor climatice și acționează ca infrastructură naturală (de exemplu, protecția împotriva furtunilor). În 2018, UE a atins obiectivul ONU de a proteja 10% din apele sale ca APM, cu doi ani înainte de termenul limită pentru 2020.

 

Sursa europa.eu