RECICLEAZA ULEIUL ALIMENTAR UZAT

Un litru de ulei alimentar uzat aruncat în canalizare poluează 1 milion de litri de apă, acesta reprezentând cantitatea necesară unui adult pentru a supraviețui timp de 14 ani.

Se estimează că utilizatorii casnici produc și aruncă în canalizare o cantitate de ulei uzat de 12 ori mai mare decât societățile comerciale. Mai mult, aruncarea uleiului alimentar uzat în mod necorespunzător – în chiuvetă sau pe canalizare, înfundă și corodează țevile, costurile de întreținere și curățare a stațiilor de epurare întorcându-se tot în buzunarul consumatorului casnic.

În Baia Mare există mai multe puncte unde consumatorii pot să ducă uleiul alimentar uzat:

AUCHAN - Bulevardul București, nr. 144. Sub sloganul "SĂ PĂSTRĂM ÎMPREUNĂ NATURA CURATĂ" – Hypermarket-ul  își încurajează clienții să colecteaze corect uleiul folosit și  să îl aducă în cel mai apropiat hypermarket Auchan, de unde acesta va fi transportat și reciclat în biodisel de către un reciclator autorizat. Să colecteze minim 0,5 litri de ulei uzat (sau multiplu de 0,5l) și să aducă recipientele în magazinele Auchan la Servicii Clienți.

În funcție de cantitatea predată, clienții vor fi răsplătiți de către partenerii Auchan, pentru nivelul de reponsabilitate de care dau dovadă, cu detergent de vase sau apă plată.

CARREFOUR  - Bulevardul Bucuresti, nr. 53. E TIMPUL SĂ TRECEM LA OBICEIURI MAI BUNE – acesta este îndemnul celor de la hypermarket-ul Carrefour pentru colectarea uleiului folosit.Carrefour oferă la fiecare 3 litri de ulei folosit 1 litru de ulei proaspăt, marca proprie, iar la 5 litri de ulei folosit, 2 litri de ulei proaspăt.

Acțiunea este implementată cu sprijinul organizației Respiră Verde, care va colecta și procesa uleiul folosit pentru a-l transforma în biocombustibil și alte derivate.

MOL România -  stația de pe str. Vasile Alecsandri sau stația de pe str. Victoriei, nr. 167. MOL România este prima rețea de benzinării care încă din 2012 are un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecția mediului și la educaţia civică privind acest subiect. Procedura de predare este foarte simplă: uleiul colectat într-un recipient trebuie predat personalului din staţia aleasă de dumneavostră.

Pentru reușita punerii în practică a acestor proiecte va fi nevoie de implicarea a cât mai multor actori, cetățeni, operatori economici, centre de colectare, autorități publice etc, pentru că interesul este al tuturor şi anume acela „de a satisface nevoile prezentului fără a compromite capacitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi”.

În imaginile de mai jos puteți urmări procesul de separare a grăsimilor din apa uzată, în cadrul stației de epurare din Baia Mare. Aici, în treapa mecanică sau pretratare, apa conţine cantităţi mari de nisip şi grăsimi ce pot crea unele probleme pe parcursul tratării, iar pentru îndepartarea acestora apa brută este împinsă către doua camere de beton aerate (decantoare orizontale dreptunghiulare).Volumul celor două camere a fost astfel proiectat încât să aibă timpul necesar de retenţie pentru a separa pietrişul de solidele organice suspendate şi să colecteze grăsimile şi uleiul.

Această structură  (decantor) constă într-un bazin dreptunghiular dotat cu :

•    Turbine de aerare, pentru a împinge grăsimile la suprafaţa apei.
•    Un pod raclor pentru colectarea grăsimilor de la suprafaţa apei.
•    Un pod raclor pentru colectarea pietrişului depus pe fund.
•    Pompe pentru extragerea pietrişului adunat în colectoare.
Spuma este adunată de pe suprafaţa apei cu ajutorul podului raclor şi deversată în colectorul aflat pe partea opusă intrării apei brute, aceasta este pompată apoi în containerele de depozitare. Cantitatea de grăsimi extrasă lunar este de 3 – 4 m3.

Pietrişul este pompat spre un spălător pentru a reduce cantitatea de material organic conţinut de acesta. Spălătorul se află în zona containerelor şi este format dintr-un rezervor în care se decantează pietrişul şi de unde acesta este ridicat de un șnec şi descărcat în container. Cantitatea medie de pietriş colectată lunar este 8 - 10 m3. Supernatantul curge gravitaţional spre intrarea în camerele de deznisipare.

Sursa www.icdv.ro