Raport OMM - Schimbările climatice și creșterea populației contribuie la criza apei

O gestionare, monitorizare și prognoză îmbunătățite sunt necesare în fața unei crize globale de apă care se profilează, au declarat Organizația Meteorologică Mondială a ONU (OMM) și partenerii într-un raport publicat la sfârșitul acestui an.

Avertismentul vine pe măsură ce inundațiile, secetele și alte pericole legate de apă cresc din cauza schimbărilor climatice, în timp ce numărul persoanelor care se confruntă cu „stresul hidric” continuă să crească pe fondul creșterii populației și al disponibilității în scădere.

În 2018, aproximativ 3,6 miliarde de oameni la nivel global au avut acces inadecvat la apă timp de o lună pe an, ceea ce se preconizează că va depăși cinci miliarde până în 2050.

„Creșterea temperaturilor are ca rezultat schimbări ale precipitațiilor globale și regionale, ducând la schimbări ale tiparelor de precipitații și ale sezoanelor agricole, cu un impact major asupra securității alimentare și asupra sănătății și bunăstării umane”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.

Dezastrele legate de apă au crescut în frecvență începând cu anul 2000, conform raportului The State of Climate Services 2021: Water, care a fost coordonat de OMM și include contribuții din partea a peste 20 de organizații internaționale, agenții de dezvoltare și instituții științifice.

Dezastrele legate de inundații au crescut cu 134% în comparație cu cele două decenii precedente. Cele mai multe decese și pierderi economice au avut loc în Asia, unde sistemele de avertizare necesită consolidare.

Dl Taalas a reamintit că în ultimul an, precipitațiile extreme de pe continent au provocat inundații masive în Japonia, China, Indonezia, Nepal, Pakistan și India. Milioane au fost strămutate și sute au fost uciși.

„Dar nu doar în lumea în curs de dezvoltare inundațiile au dus la perturbări majore”, a spus el. „Inundațiile catastrofale din Europa au dus la sute de morți și pagube pe scară largă.”

Numărul și durata secetelor au crescut, de asemenea, cu 29% în ultimele două decenii. Cele mai multe decese au avut loc în Africa, indicând din nou necesitatea unor sisteme de avertizare mai puternice.

„Lipsa apei continuă să fie o cauză majoră de îngrijorare pentru multe națiuni, în special în Africa. Peste două miliarde de oameni trăiesc în țări cu deficit de apă și suferă de lipsă de acces la apă potabilă și canalizare”, a spus domnul Taalas, adăugând: „trebuie să ne trezim la criza apei care se profilează”.

Raportul solicită îmbunătățirea managementului apei, integrarea politicilor privind apa și clima și extinderea investițiilor, deoarece măsurile actuale sunt fragmentate și inadecvate.

Recomandările includ investițiile în gestionarea integrată a resurselor de apă pentru a gestiona mai bine stresul hidric, în special în statele insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS) și țările cel mai puțin dezvoltate (LDC) din lume.

Autoritățile din LDC sunt îndemnate în mod special să investească în sisteme de avertizare timpurie pentru secete și inundații.

De asemenea, țările sunt încurajate să umple golurile legate de colectarea datelor esențiale pentru serviciile climatice și sistemele de avertizare timpurie și să se alăture Coaliției pentru apă și climă, o inițiativă Organizația Meteorologică Mondială a ONU care oferă sprijin, inclusiv în îmbunătățirea evaluării resurselor de apă.

 Sursa news.un.org